Roditelji u Njemačkoj godišnje za instrukcije svoje djece investiraju milijardu eura

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2013. u 11:46
Thinkstock

Zbog straha da njihova djeca neće uspjeti ispuniti sve ono što se od njih u školi traži, roditelji u Njemačkoj plaćaju milijune za privatnu dodatnu nastavu, odnosno instrukcije.

Zbog straha da njihova djeca neće uspjeti ispuniti sve ono što se od njih u školi traži, roditelji u Njemačkoj plaćaju milijune za privatnu dodatnu nastavu, odnosno instrukcije. Stručnjaci zbog toga traže reformu njemačkog školstva, piše Deutsche Welle.

Kvalitetno je obrazovanje danas jedan od osnovnih preduvjeta ne samo za kasniji uspjeh u poslu već i zasigurnost pronalaska nekog radnog mjesta. Zato i ne čudi da mnogi roditelji u Njemačkoj poduzimaju sve kako bi njihovda djeca škole završila sa što većim uspjehom ili boljim ocjenama. U međuvremenu se može reći da su svaka četvrta 17-godišnjakinja ili 17-godišnjak barem jednom tijekom školovanja uzeli dodatne sate privatne poduke, navodi DW. Jedan od njih je i Paul iz Dortmunda koji trenutno pohađa osmi razred.

"U osnovnoj školi sam bio stvarno dobar učenik. Imao sam sve same petice. No, na gimnaziji se to promijenilo. Već prvi ispiti i ocijene su bili malo drugačiji"“, ispričao Paul. Njegove ocjene su se posebno promijenile u matematici pa su mu roditelji stoga odlučili platiti privatne satove dodatne poduke. Dok su se njegovi školski kolege u slobodno vrijeme zabavljali, Paulu nije preostalo ništa drugo nego da jednom tjedno sat vremena dodatno uči matematiku. Jedino što ga je tješilo bila je činjenica da nije jedini, da u Njemačkoj postoje mnogi učenici koji moraju uzimati dodatne satove. To pokazuju i rezultati najnovijih istraživanja. Naime, oko 15 posto njemačkih učenika trenutno dobiva instrukcije.

Oni koji nude instrukcije su vrlo često studenti, a potražnja za onima koji su sposobni i voljni davati dodatnu poduku je u Njemačkoj izuzetno velika. S njome raste i ponuda,  kako u raznim institutima, po internetskim platformama ili jednostavno preko privatnih oglasa.Sat vremena poduke kod jednog apsolventa matematike ili umirovljenog učitelja košta između 25 i 35 eura. Prema procjeni uglednog stručnjaka za obrazovanje, Klausa Klemmea, roditelji u Njemačkoj godišnje za privatne satove svoje djece investiraju od 1 do 1,5 milijardi eura. To je prema njegovom mišljenju zabrinjavajuće, a smatra kako rješenje leži u promjeni školstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close