Roboti otimaju više poslova ženama nego muškarcima

Autor: Tomislav Pili , 24. siječanj 2017. u 15:03
Roboti produžuju spolni jaz na 170 godina/FOTOLIA

Udjel žena zaposlenih u tehnološkim tvrtkama u sljedećih deset godina past će s 34 na 31 posto.

Uspon robotike i umjetne inteligencije u gospodarstvu kroz takozvanu 4. industrijsku revoluciju izbrisat će više ženskih poslova nego muških, ocjenjuje se u analizi tvrtke Mercer objavljenoj na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) koju prenosi Bloomberg.

Zbog toga će se postizanje pariteta u zapošljavanju žena i muškaraca u tehnološkom sektoru produžiti na 170 godina, 52 godine duže nego što se to procjenjivalo prije dvije godine. Kako se navodi u izvješću, udjel zaposlenica u tehnološkim kompanijama u sljedećih deset godina past će s 34 posto na 31 posto. Budućnost je "već počela" u velikim računalnim tvrtkama u SAD-u gdje udjel ženske radne snage pao s 37 posto u 1984. na sadašnjih svega 18 posto.

Kako je naglasila Pat Milligan, direktorica u Mercseru, čelnici kompanija moraju više obratiti pažnju kako ženama osigurati proboj kroz karijeru. Međutim, taj je problem prilično teško razriješiti, smatra Eric Roberts, profesor računalnih znanosti na sveučilištu Stanford. On je pratio napredak – odnosno njegov nedostatak – zapošljavanja žena u tehnološkom sektoru u posljednjih 30 godina. Njegovi zaključci govore da je udjel žena koje su diplomirale računalne znanosti padao tijekom posljednja dva velika vala zapošljavanja u tom sektoru. Prema njegovom mišljenju, pad diplomiranih stručnjakinja nastavit će se i tijekom ovog sadašnjeg vala zapošljavanja.

Prema mišljenju Michaela Rotha, izvršnog direktora Interpublic Groupa, problem je u obrazovnom sustavu koji ne educira dovoljno žena za poslove budućnosti. "Postoji golema prilika u programiranju i činimo pogrešku ako ne prilagodimo kurikulum", naglasio je Roth. S druge strane, čelnica tehnološkog diva IBM Ginni Rommety smatra da će umjetna inteligencija stvorii mnogo više radnih mjesta nego ih uništiti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close