Odlučili su počastiti dioničare: Isplatit će najveću dividendu u 148 godina povijesti kompanije

Autor: Tomislav Pili , 18. veljača 2021. u 06:33
foto: pixabay

Lanjska dobit kompanije skočila je 20 posto u odnosu na 2019.

Najveći svjetski proizvođač željezne rudače, Rio Tinto, odlučio je svoje dioničare počastiti s najvećom dividendom u 148 godina dugoj povijesti kompanije.

U 2020. koju je prvi čovjek kompanije opisao kao “godinom ekstrema”, anglo-australski rudarski div bio je jedan od najvećih dobitnika rapidnog oporavka kineskog gospodarstva od koronakrize.

Najviše u devet godina

Cijene željezne rudače skočile su tijekom prošle godine za 85 posto, na najvišu razinu u devet godina od 175 dolara po toni. Skok je rezultat kineskih poticajnih mjera uvedenih radi ubrzavanja postpandemijskog oporavka.

“Kineska ekonomija raste snažno i ono što smo naučili u 2020. jest da imamo vrlo intenzivan rast temeljen na sirovinama”, izjavio je Rio Tintov čelnik Jakob Stausholm, a prenosi Bloomberg. Naime, željezna rudača sudjeluje s 90 posto u prihodima Rio Tinta, što naglašava važnost njegovih golemih rudnika u zapadnoj Australiji.

Lanjska dobit kompanije skočila je 20 posto u odnosu na 2019., dosegnuvši 12,4 milijardi dolara, a prihodi su iznosili 44,6 milijardi dolara.

Snažni rezultati omogućili su kompaniji da u srijedu najavi dividendu od 3,09 dolara po dionici, zajedno s izvanrednom dividendom od 0,93 dolara. Ako se uračuna polugodišnja dividenda, Rio Tinto je tijekom financijske godine dioničarima vratio devet milijardi dolara, najviše od osnutka 1873. godine.

“Zaradili smo mnogo novca prošle godine. Imamo manje od milijardu dolara duga, pa je, iskreno, dosta teško argumentirati zadržavanje dobiti”, prenosi Stausholmovu izjavu Financial Times.

Poljuljana reputacija

Rio Tintova rekordna dividenda naslanja se na nedavne najave njegovih konkurenata, BHP Billitona i Glencorea, da će dioničarima isplatiti ukupno 6,7 milijardi dolara. To potvrđuje tezu da je rudarska industrija postala najznačajniji sektor u oporavku globalnog gospodarstva.

Istovremeno, reputacija Rio Tinta kao najefikasnijeg rudarskog operatera na svijetu poljuljana je prošlogodišnjim incidentom s miniranjem špilje Juukan Gorge u Australiji, neprocjenjivim arheološkim nalazištem koje dokazuje vezu tamošnjeg domorodačkog stanovništva s prvim stanovnicima Australije koji su to područje nastanjivali još prije 45.000 godina.

Nakon što su investitori i domorodačka zajednica zahtijevali od kompanije preuzimanje odgovornosti za miniranje uslijed proširenja rudnika, s pozicije izvršnog direktora morao je otići Jean-Sébastien Jacques, kao i još dvoje viših direktora.

Jakob Stausholm, donedavni financijski direktor kompanije, imenovan je izvršnim direktorom uoči Božića. Kao prioritetni zadatak Stausholm je postavio obnovu povjerenja s domorodačkom zajednicom i ostalim dionicima.

Tijekom predstavljanja godišnjih rezultata u Perthu, Stausholm je izjavio kako je miniranje Juukan Gorgea bio “mračan dan za Rio Tinto” koji je prouzročio značajnu štetu po odnose s narodima Puutu Kunti Kurrama i Pinikura.

Rio je objavio i da je u “aktivnim pregovorima” s vladom Mongolije oko zajedničkog gašenja rudnika bakra Oyu Tolgoi u pustinji Gobi.

Komentirajte prvi

New Report

Close