Rio Tinto dužan Aboridžinima zbog uništenja špilje

Autor: Poslovni dnevnik , 09. prosinac 2020. u 22:00
Australska vlada traži rekonstrukciju zaklona Juukan Gorge/Reuters

Uz kaznu Rio Tintu, predložena je reforma rudarskog zakonodavstva.

Britansko-australski rudarski koncern Rio Tinto trebao bi platiti autohtonim stanovnicima Australije Aboridžinima zbog uništenja dva drevna zaklona u stijenama radi proširenja rudnika željeza sredinom godine, priopćilo je u srijedu parlamentarno istražno povjerenstvo.

Povjerenstvo je objavilo privremeno izvješće u kojem je predložilo Rio Tintu da osigura potpunu rekonstrukciju zaklona u stijenama o svom trošku, te predložilo šire industrijske smjernice koje uključuju moratorij na rudarenje na osjetljivim lokacijama.

Podsjetimo, ranija arheološka istraživanja pokazala su da su špilje Juukan Gorge prvi put naselili Aboridžini prije više od 46. 000 godina, što ih čini jednom od najstarijih naseljenih špilja na svijetu.

Genetske analize pokazale su da su ljudi koji su živjeli u tim špiljama izravni preci današnjih tradicionalnih vlasnika toga područja, aboridžinskih plemena Puutu Kunti Kurrama i Pinikura (PKKP). Uz kaznu Rio Tintu, predložena je reforma rudarskog zakonodavstva.

Postupci Rio Tinta odražavaju korporativnu kulturu koja daje prednost komercijalnoj dobiti u odnosu na značaj lokacije za kulturu njezinih tradicionalnih vlasnika, utvrdilo je povjerenstvo. Nije precizirano koliku financijsku naknadu bi Rio Tinto trebao platiti Aboridžinima.

Komentirajte prvi

New Report

Close