Rio Tinto će litij proizvoditi pokraj rudnika u Loznici

Autor: Poslovni dnevnik , 06. studeni 2019. u 21:59
Rio Tinto je dosad uložio 200 milijuna dolara u istraživanje nalazišta litija u blizini Loznice / PD

Velika rudarska kompanija, suprotno praksi u svijetu, preradu metala koji se koristi za baterije obavljat će u Srbiji.

Sve rude koje budu izvađene iz rudnika u okolini Loznice, u sklopu projekta Jadar Srbija, bit će prerađivane u blizini samih rudarskih jama, rekao je Srđan Gavrilović, komercijalni menadžer u kompaniji Rio Tinto – projekt Jadar Srbija.

Gavrilović je na Devetoj međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima Srbije rekao da inače praksa kompanija u svijetu nije da se ruda prerađuje na mjestu gdje se vadi.

Na taj način srpski litij koji se koristi za baterije bit će kroz preradu izvlačen pokraj rudnika u blizini Loznice. “Prerada minerala obično se ne događa u državi u kojoj se vade. Rio Tinto je uložio dosta napora, vremena i kapitala i prerada će biti u Srbiji na jednom mestu”, najavio je Gavrilović. Rio Tinto je uložio 200 mil. dolara u taj projekt.

Na istoj konferenciji, Stephen Ndegwa iz Svjetske banke, rekao je da realizacijom rudarskih projekata Čukaru Peki (bakar, zlato) i Jadar (litij) udjel rudarstva u BDP-u Srbije može sa sadašnjih dva posto porasti na pet posto.

On je objasnio da Srbija, prema istraživanju Svjetske banke, u rudarstvu ima veliku šansu da postane lider i sudjeluje u budućnosti Europe, ali da je ključno pitanje je li Srbija spremna iskoristi tu priliku. Ndegwa smatra da će srpska vlada napraviti dobar korak ako prihvati sugestije Svjetske banke o potencijalu u rudarskom sektoru, ocjenjujući da Srbija ima mogućnost postati globalni dobavljač litija i bakra. Svjetska banka uradila je studiju rudarskog sektora u Srbiji, koja pokazuje da u posljednja dva desetljeća nisu otvoreni veći rudnici te da se nije daleko odmaklo od istraživanja prema eksploataciji ruda.

Oko 35 svjetskih kompanija trenutno ima 130 projakta u sektoru rudarstva u Srbiji što pokazuje da je Srbija privlačna destinacija za rudarske kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close