Rijetka infekcija koju prenose mačke otkrivena u Europi: Pojavljuju se rane i čirevi

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2023. u 14:43
Foto: Unsplash

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da gljivične infekcije postaju velika prijetnja javnom zdravlju jer klimatske promjene čine okruženja pogodnijima za njih.

Kožna bolest koju šire mačke prvi je put otkrivena u Britaniji. Do sada ova rijetka infekcija koju prenose mačke nikada nije zabilježena izvan Južne Amerike. Kako piše Daily Mail, troje Britanaca oboljelo je od gljivične infekcije čiji simptomi manifestiraju se kao rane i čirevi na rukama i dlanovima. Zdravstveni dužnosnici tvrde da su svi dobili gljivičnu infekciju od iste mačke koja je bila spašena iz Brazila.

Svi troje bili su pozitivni na Sporothrix brasiliensis, jednu vrstu gljivice. Ženu (63), njezinu kćer i veterinara ogrebla je ista mačka. Morali su tražiti liječničku pomoć, ali potpuno su se oporavili. Simptomi počinju lezijama ili ranama u blizini dijela tijela izloženog gljivicama. Infekcija, koja je obično blaga, također može zahvatiti oči, pluća te kosti i zglobove. U rijetkim slučajevima može utjecati na središnji živčani sustav.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da gljivične infekcije postaju velika prijetnja javnom zdravlju jer klimatske promjene čine okruženja pogodnijima za njih. Znanstvenici UKHSA-e dokumentirali su britanske slučajeve u časopisu Medical Mycology Case Reports. Žena (63) i njezina kći, porijeklom iz jugoistočnog Brazila, tri godine žive u Velikoj Britaniji.  Prvo je 63-godišnjakinja posjetila liječnika nakon što je tri tjedna imala rane na ruci i natečene limfne čvorove nakon ogrebotine koju je zadobila dok je hranila svoju mačku. Njezina 30-godišnja kći osam tjedana imala je čir na srednjem prstu koji nije htio zacijeliti zbog ogrebotine od mačke. Ni jedna ni druga nisu putovale u Brazil.

Obje su šest mjeseci bile na terapiji itrakonazolom – lijekom koji se koristi za liječenje gljivičnih infekcija. U istoj je kući živio i kćerin sin, no on nije bio zaražen i nikada ga mačka nije ogrebla ni ugrizla.Treći prijavljeni slučaj bio je onaj veterinara kojeg je mačka ogrebla dok ju je pregledavao. Četiri tjedna kasnije dobio je čir na srednjem prstu i lezije koje su se protezale duž ruke. Podvrgnut je biopsiji koja je potvrdila Sporothrix brasiliensis i propisano mu je tromjesečno liječenje itrakonazolom.

Znanstvenici tvrde da je mačku, koja je vjerojatno odgovorna za širenje infekcije, spasila obitelj u jugoistočnom Brazilu. Preselili su se u Ujedinjeno Kraljevstvo i doveli mačku sa sobom.

Komentirajte prvi

New Report

Close