Rezovi u javnom sektoru ili bankrot za dvije godine

Autor: Marija Crnjak , 08. listopad 2013. u 12:56
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Rezovi će obuhvatiti oko 180.000 radnika, što je trećina od cjelokupnog sustava javnog sektora.

Vlada Srbije na današnjoj sjednici predstavila je paket ekonomskih mjera za spas Srbije od bankrota i izlaska iz ekonomske krize, čija su osnova rezovi u javnom sektoru. Tako je u planu rezanje plaća  u javnom sektoru za 20 posto na plaće veće od 60.000 dinara, što je oko 4000 kuna. Rezovi će obuhvatiti oko 180.000 radnika, što je trećina od cjelokupnog sustava javnog sektora (u Hrvatskoj u javnom sektoru radi oko 230 tisuća ljudi), a procjena je da će smanjenje plaća donijeti uštedu između 100 i 150 milijuna eura na godišnjoj razini, prenose srpski mediji.

Premijer Srbije Ivica Dačić je istakao da cijela Vlada stoji iza ovih mjera te dodao da je “cilj bio da mjere najmanje pogode najsiromašnije slojeve stanovništva, a da sistem živne u narednih deset godina“. Proračunski deficit u Srbiji je 4,7 posto, a procjene MMF-a kreću se i do osam posto za ovu godinu, dok je javni dug na razini od 58 do 60 posto. Cilj je stabilizirati javni dug na 75 posto do 2016. godine odnosno 2017. godine. Ministar financija Srbije Lazar Krstić ustvrdio je da bi bez uvođenja ovih mjera Srbija otišla u bankrot u naredne dvije godine. 

Osim smanjenja plaća, u planu je povećanje niže stope PDV-a za "neegzestencijalne proizvode" s osam na deset posto, a neki proizvodi će biti prebačeni u kategoriju na koju se plaća veći PDV. Također, provest će se restrukturiranje javnih tvrtki te smanjiti subvencije radi lakšeg približavanja Europskoj uniji. 

Srbija će tako morati okončati privatizaciju čak 179 tvrtki. Naime, u Srbiji 40 posto gospodarstva čine veliki sustavi među kojima su i nositelji gospodarstva, tako da će se u procesu restrukturiranja paziti da većina ostane na nogama, uz što manje otpuštanja.. Rezultat restrukturiranja do 2017. godine trebao bi iznosili oko 300 milijuna eura. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Srbija će se držati Odluka Vlade,oni će to stvarno i srezati ….i
doći će u pozitivu prije nego što mislite…..

Pa mi smo bankrotirali odavno. jer taj dug HR ne može nikada vratiti…

New Report

Close