Revoz za novi Clio od države dobio poticaj od 6 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 24. prosinac 2018. u 07:56
Renault kao vlasnik Revozu omogućava pristup najnaprednijim tehnologijama

Tvornica će za model Clija pete generacije od slovenske države dobiti 4,5 milijuna eura još ove godine, a 1,5 milijuna eura sljedeće.

Francuski Renault proizvodit će novi model Clija u slovenskoj tvornici Revoz u Novom Mestu.

U tu svrhu uložit će 90 milijuna eura za izgradnju nove proizvodne linije, a projekt će biti završen do kraja sljedeće godine i stvoriti će 75 novih radnih mjesta. Zbog toga je slovenska vlada odobrila Revozu financijski poticaj od šest milijuna eura, piše Delo.

Stižu novi strojevi
U listopadu su predstavnici Revoza i tvrtke Renault Nissan Slovenija posjetili kabinet premijera Marjana Šareca gdje su predstavili sadašnju poslovnu sliku kompanije i daljnje planove i ciljeve koje želi ostvariti Revoz, navodi ljubljanski list. Državna pomoć Revozu od šest milijuna eura odobrena je za izgradnju proizvodne linije za model BJA. Riječ je o nazivu budućeg modela pete generacije Clija.

Revoz će dobiti 4,5 milijuna eura poticaja još ove godine, a 1,5 milijuna sljedeće godine, čime će automobilska kompanija iz Novog Mesta postati najveći primatelj poticaja za strana ulaganja. Revoz bi proširio svoje sadašnje kapacitete te će ulagati u adaptaciju postojećih objekata i kupnju novih strojeva i opreme za postrojenje za oblikovanje lima, postrojenja za zavarivanje i montažu karoserije i lakirnicu.

 

90 milijuna

eura ukupno će biti uloženo u novu proizvodnu liniju u Revozu

Planiraju u obnovu ili izgradnju zgrada uložiti 4,2 milijuna eura, a u kupnju novih strojeva i opreme 85,8 milijuna eura. Krajem prošle godine Revoz je zapošljavao ukupno 3388 radnika. Poticaji projektu Revozu državi će se višestruko isplatiti, jer će od kompanije kroz tri godine, od 2018. do 2020., samo od poreza i doprinosa na plaće dobiti 14.048 milijuna eura. Ukupni vanjski učinci investicijskog projekta za državu iznosit će nešto više od 834 milijuna eura, tvrde u slovenskoj vladi. 

Prodaja kreće u jesen 2019.
Iako još ne postoje službeni podaci, Renault Clio pete generacije ili barem njegova nova slika mogli bi biti objavljeni u prvim mjesecima iduće godine, vjerojatno i prije velike godišnje izložbu automobila u ožujka u Ženevi. Očekuje se da će početi prodavati u jesen 2019. godine.  Renault Clio je inače jedan od najuspješnijih modela francuskog proizvođača automobila, koji je prvi put predstavljen 1990. godine kao nasljednik Renaulta 5.

Trenutno je na tržištu njegova četvrta generacija koja se proizvodi u Flinsu u Francuskoj i Bursi u Turskoj, te ponovno od veljače 2017. godine u Revozu u Novom Mestu, gdje se već proizvodio Clio prve dvije generacije. Očekuje se da će Revoz, koji proizvodi Renault Twingo, Smart Forfour i Renault Clio IV, ove godine proizvesti ukupno više od 200 tisuća vozila, što će biti više nego lani. 

Na 50 tržišta

Od izvoza 99% prihoda
Automobili iz Revoza prodaju se na 50 inozemnih tržišta, gdje ostvaruju 99 posto prihoda. Ove godine očekuju 200 milijuna eura prihoda više ili ukupno 1,803 milijarde eura. U posljednje tri godine prihodi Revoza porasli su za 600 milijuna eura i postali su najveći slovenski izvoznik po prihodima. Najveća izvozna tržišta su im Francuska (38%), Njemačka (17%) i Italija (13%). Revoz je jedna od najučinkovitijih tvornica grupe Renault koja im omogućava pristup najnaprednijim tehnologijama u području automatizacije i robotizacije, te djeluju u skladu s načelima pametne tvornice.

Komentirajte prvi

New Report

Close