Revidirani podaci pokazali dublji pad talijanskog BDP-a, minus je 12,8 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 31. kolovoz 2020. u 21:59
Ministar gospodarstva Roberto Gaultieri očekuje da će treće tromjesečje pokazati ‘vrlo snažan oporavak’/REUTERS

Talijansko je gospodarstvo u razdoblju od travnja do lipnja palo 12,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Talijansko gospodarstvo zabilježilo je u drugom tromjesečju dublji pad no što je početno procijenjeno, pokazalo je u ponedjeljak izvješće tamošnjeg statističkog ureda, odražavajući teške ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

Talijansko je gospodarstvo u razdoblju od travnja do lipnja palo 12,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je Istat. Radi se o najoštrijem padu BDP-a od 1995. godine, primjećuje novinska agencija ANSA. Podsjetimo, u prvom tromjesečju tamošnji je BDP pao za 5,4 posto.

Sredinom ožujka statistički je ured preliminarno procijenio da je BDP u razdoblju od travnja do lipnja, u jeku prvog vala pandemije koronavirusa, pao 12,4 posto.

Na godišnjoj razini talijansko je gospodarstvo u drugom tromjesečju potonulo 17,7 posto, što je za 0,4 postotna boda više nego što je procijenjeno u preliminarnom izvješću, priopćio je Istat. Revidirani podaci lošiji su od očekivanja ekonomista. Analitičari u anketi Reutersa procjenjivali su pad BDP-a od 12,4 posto na kvartalnoj razini te za 17,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Najviše su na tromjesečnoj razini pali izvoz i uvoz, za 26,4 odnosno 20,5 posto. Oštro je pala i potrošnja kompanija, za 14,9 posto, dok je potrošnja kućanstava smanjena “samo” 8,7 posto. Izvoz i uvoz bilježili su najveći pad i na godišnjoj razini, za 33,1 odnosno 26,8 posto.

Potrošnja kompanija pala je 21,6 a potrošnja kućanstava 13,7 posto. Statistički podaci grubo su prizemljili vladina očekivanja. Naime, ranije u kolovozu ministar gospodarstva Roberto Gaultieri izjavio je da se gospodarstvo Italije držalo bolje od očekivanja te je prognozirao da će treće tromjesečje pokazati “vrlo snažan oporavak”.

Vlada u Rimu očekuje da će pad BDP-a za cijelu 2020. iznositi 8 posto, no ministar Gaultieri je izjavio da će tu procjenu ipak trebati revidirati naniže. Središnja banka smatra da će se talijansko gospodarstvo ove godine smanjiti za 9,5 posto dok Međunarodni monetarni fond očekuje pad BDP-a trećeg gospodarstva eurozone od čak 12,8 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close