Najstariji američki proizvođač oružja pred stečajem, preuzimaju ga financijaši

Autor: Tomislav Pili , 28. ožujak 2018. u 09:48
Foto: Thinkstock

Kompanija namjerava breme duga od 950 milijuna dolara smanjiti kroz zamjenu potraživanja za udjele.

Dok su u Americi sve glasniji zahtjevi javnosti za oštriji nadzor prodaje oružja, najstariji tamošnji proizvođač i jedan od najvećih u SAD-u, Remington, našao se na rubu propasti.

Kompanija je u nedjelju zatražila zaštitu od stečaja dok pokušava postići sporazum s vjerovnicima koji bi postali novi vlasnici.

Sporazum već u svibnju
Financijski direktor Remingtona, Stephen Jackson, u dokumentima predanima sudu istaknuo je kako je prodaja značajno pala u posljednjih godinu dana te da tvrtka ima problema u izvršavanju financijskih obveza. Remington je u veljači objavio kako će smanjiti breme duga od 950 milijuna dolara kroz sporazum s vjerovnicima koji će potraživanja zamijeniti za udjele u kompaniji. Sporazum će biti zaključen najranije početkom svibnja.

Time će većinski vlasnički udjel izgubiti tvrtka Cerberus Capital Management. U novu vlasničku strukturu ulaze financijski divovi poput investicijske tvrtke Franklin Templeton te podružnice za upravljanje imovinom banke JPMorgan. Jedan je investitor otkrio IFR-u, podružnici Thomson Reutersa, da Remington nudi otkup svojih dugova po 25 centi za dolar. Podsjetimo, Cerberus neuspješno pokušava naći kupca za svoj udjel od 2012. kada je Remingtonova puška Bushmaster korištena u pokolju u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu. Tada je stradalo 20 djece i šest odraslih. 

Strože provjere
Nakon posljednjeg velikog masakra u veljači u Parklandu na Floridi sa 17 poginulih zahtjevi javnosti za strogi nadzor prodaje oružja sve su glasniji. Kulminirali su prošlog vikenda u najvećim prosvjedima od Vijetnamskog rata. Dio američkih trgovaca već je uveo stroži nadzor prodaje, pa do oružja mogu kupci koji su prošli sigurnosnu provjeru, a i zabranjena je prodaja okvira za velik broj metaka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close