Rejting im pada, ali i dalje žele uvesti ‘plaću za siromahe’

Autor: Tomislav Pili , 04. rujan 2018. u 14:00
Foto: Getty Images

Osim univerzalnog dohotka, vlada želi smanjiti poreze, zatim ukinuti automatsko povećanje PDV-a iduće godine, mirovinsku reformu iz 2011. te povećati ulaganja u javne radove.

Talijanska vlada ne može se dogovoriti kako će izgledati proračun za iduću godinu u čemu ovisi hoće li se rejting države dodatno pogoršati.

Nakon što je u petak agencija Firch promijenila prognoze za talijanski dug – treći najveći na svijetu – sa "stabilnih" na "negativne", zamjenik premijera Luigi Di Maio u nedjelju je kazao kako će vlada učiniti "povijesni izbor" između onoga što građani trebaju i onoga što rejtinške agencije kažu da bi trebalo učiniti.

Početak u 2019.
"Univerzalni dohodak u 2019. mora započeti", izjavio je na konferenciji u Toskani Di Maio, lider populističkog Pokreta pet zvijezda. "Tu stavku moramo staviti u proračun kako bi se najmanje pet milijuna osiromašenih Talijana vratilo na posao", dodao je talijanski vicepremijer. Do kraja mjeseca Italija mora objaviti svoje ciljeve ekonomskog rasta, proračunskog manjka i javnog duga, a nacrt proračuna mora biti odobren do kraja listopada.

Za razliku od Di Maia, ministar gospodarstva Giovanni Tria najavio je tijekom vikenda da će se Italija držati svih proračunskih obveza koje nameće Europska unija. Na tom tragu razmišlja i drugi zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, lider desničarske Lige. U razgovoru za Radio 24, Salvini je u ponedjeljak izjavio kako će manjak u proračunu za 2019. doći blizu ograničenja od tri posto BDP-a, ali ga neće probiti.  

Ranjiva na promjene
Zbog javnog duga od 2,3 bilijuna eura što odgovara preko 130 posto vrijednosti gospodarstva Italija je ranjiva na promjene investitorskog raspoloženja. Prošloga četvrtka razlika u prinosu između 10-godišnje talijanske i njemačke obveznice dosegla je najviši iznos u više od pet godina. Osim univerzalnog dohotka, vlada želi smanjiti poreze, zatim ukinuti automatsko povećanje PDV-a iduće godine, mirovinsku reformu iz 2011. te povećati ulaganja u javne radove. No, vladin manevarski prostor za takav "popis lijepih želja" sve je manji s obzirom na predviđanja kako talijansko gospodarstvo usporava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close