Regionalni nemiri ugrozili oporavak turskog turizma

Autor: Saša Paparella , 09. siječanj 2020. u 22:00
Ulice Istanbula su poluprazne

U Turskoj je otvoreno 60 hotela za konzervativne muslimane, s halal hranom i odvojenim plažama za muškarce i žene.

Putovanja i turizam u Turskoj pridonijeli su 2018. oko 96 milijardi USD ekonomiji zemlje, što predstavlja 12 posto BDP-a te zemlje. Ove godine turska vlada očekuje 40 milijuna posjetitelja. 

Ukupan broj dolazaka turista pao je na minimum u 2016., što je vezano uz neuspjeli državni udar, val bombaških napada i spor s Moskvom koji je milijune Rusa držao podalje od turskih ljetovališta.  Nakon godina propadanja i nedavnog snažnog oporavka, taj je sektor sada ponovno ranjivi zbog regionalnih geopolitičkih nemira, kao i vojne ofenzive Ankare na sjeveru Sirije protiv tamošnjih Kurda. Broj stranih posjetitelja padao je svaki mjesec u nizu od srpnja do studenog 2019. 

Ni inflacija ne pomaže  
Problemi se samo gomilaju, pa je tako sredinom prosinca, američki Senat podržao uvođenje sankcija Turskoj nakon što je Ankara kupila i testirala raketu ruskog S-400. Također, turska središnja vlada trenutno se bori s proračunskim deficitom koji je u prvih 11 mjeseci 2019.  iznosio 16,6 milijardi USD. 

Visoka stopa inflacije privukla je doduše dio stranih turista, koji su  otkrili da njihov novac vrijedi više otkako je turska lira izgubila 15 posto vrijednosti u odnosu na američki dolar, no to nije bilo dovoljno da pokrpa sve ostale rupe. Jedan segment turskog turističkog tržišta ipak tiho raste – zasad je u Turskoj otvoreno 60-ak hotela i odmarališta za konzervativne muslimane. Mnogi od gostiju su muslimani iz europskih zemalja, koji kažu kako im porast desničarskih i antimigrantskih osjećaja onemogućuju odmor na drugom mjestu.

Tvrtka Secgin dovela je 12.000 takvih turista u 2015., udvostručujući taj broj u svakoj od sljedeće dvije godine unatoč turbulencijama u Turskoj. Ove godine očekuje se da će 70.000 takvih turista  posjetiti zemlju čiji je predsjednik, Tayyip Erdogan, pobožni musliman koji je vratio religiju u uobičajeni javni život.

Puni samo halal hoteli
U mediteranskoj Alanyi halal hoteli nude muslimanski prostirku za molitvu u svakoj sobi, bazene i plaže odvojeno za muškarce i žene, te mješovite prostore za obitelji. Hrana na švedskim jelima je halal, a alkohol se ne servira.

Izvješća navode da je Turska preskočila četiri mjesta i svrstala se na treće najpopularnije odredište za islamske praznike, odmah iza Ujedinjenih Arapskih Emirata i Malezije. Za razliku od tradicionalnih hotela, svi turski halal hoteli bili su puni za praznik Eid al-Fitr, koji označava kraj svetog mjeseca ramazana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close