Reforma trgovine jedna od rijetkih koja može zaživjeti

Autor: Tomislav Pili , 06. ožujak 2019. u 22:00
Francuski predsjednik Emmanuel Macron/REUTERS

Analitičari ocjenjuju da realne šanse ima i prijedlog reforme sigurnosti hrane te nadzora rada velikih digitalnih platformi.

Reforma trgovinske politike i nadzora ispravnosti hrane te "privođenje redu" digitalnih platformi jedine su stavke iz plana za "Europsku renesansu" francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koje prema ocjeni analitičara imaju realne šanse za uspjeh.

U otvorenom pismu objavljenom u nizu europskih tiskanih medija u utorak Macron je iznio niz prijedloga novih politika i institucija koje bi ih trebale provesti, ali i pozvao europske čelnike na konferenciju na kojoj bi preispitali europski projekt.

Preoblikovanje politike
Najradikalniji zaokret Macron traži u području trgovine. Francuski čelnik zastupa mišljenje o potrebi promjene u europskoj politici zaštite natjecanja i trgovine što se naslanja na nedavne stavove Pariza i Berlina. Macron je pozvao na "europske preferencije" prilikom javne nabave te dodao kako EU treba "preoblikovati trgovinsku politiku, kažnjavajući ili zabranjujući poslovanja koja kompromitiraju naše strateške interese i temeljne vrijednosti".

Kažnjavati bi trebalo i kompanije koje krše standarde zaštite okoliša u trgovini. Kako ocjenjuju analitičari, takve zahtjeve već smo čuli od Macrona, piše portal Politico. "Europske preferencije" zvuče jako slično kao zakon "Kupujmo europsko" koji je Macron obećao u predizbornom programu. No, francuska je vlada svjesna da takva protekcionistička mjera neće proći u Bruxellesu. Realniji pristup, koji Francuska već primjenjuje, jest reciprocitet u javnoj nabavi.

Preciznije, vlade članica EU ne bi trebale kupovati proizvode i usluge iz država koje ograničavaju pristup europskim kompanijama. Takva ideja sve više "pušta korijenje" u Europi, pa se nalazi i u novoj njemačkoj industrijskoj strategiji. Kod zahtjeva za poštivanjem temeljnih europskih vrijednosti Macron ima mali problem sa vjerodostojnošću, smatraju analitičari. Odnosi li se njegov zahtjev i na prodaju francuskog oružja, primjerice Saudijskoj Arabiji?

U području digitalnih platformi Macron predlaže europski nadzor velikih platformi uključujući i kažnjavanje nepoštene konkurencije. Volio bi vidjeti i više europskih ulaganja u inovacije, a predlaže i osnivanje "Europske agencije za zaštitu demokracija" koja bi pomagala članicama u zaštiti od računalnih napada i širenju govora mržnje.

Rad povjerenice Vestager
Digitalna reforma ima velike šanse za uspjeh jer Europska komisija dobar dio toga već radi. To posebno važi za rad europske povjerenice za tržišno natjecanje Margrethe Vestager u propitivanju poslovnih praksi velikih tehnoloških kompanija, poput Applea i Googlea. Međutim, regulativu o zabrani govora mržnja na europskoj razini teško je zamisliti. Dobru priliku ima i prijedlog o "Europskim snagama za sigurnost hrane".

Zadatak te institucije bilo bi poboljšanje kontrole ispravnosti hrane, suzbijanje pritiska moćnih lobija te poticanje neovisnih znanstvenih studija o opasnim sastojcima. Bruxelles je u završnoj fazi dovršetka Općeg zakona o hrani kojim će Europska agencija za sigurnost hrane dobiti dodatne ovlasti. S obzirom na podjelu unutar Europe kada je u pitanju migrantski problem, Macronov prijedlog o zajedničkim graničnim snagama te europskom uredu za azil daleko je od ostvarenja. Slično važi i za reformu klimatske politike te zajednički proračun eurozone. 

Komentirajte prvi

New Report

Close