Real protiv ‘injekcije spasa’ za španjolske klubove

Autor: Tomislav Pili , 05. kolovoz 2021. u 22:00
Real protiv ‘injekcije spasa’ za španjolske klubove

Španjolska La Liga koja se sastoji od 1. i 2. tamošnje lige sklopila je ugovor s investicijskom kompanijom CVC Capital Partners vrijedan 2,7 milijarde eura.

Financijskoj injekciji koja bi mogla značajno olakšati novčane brige španjolskih klubova protivi se najveći među njima – Real Madrid. Kako prenosi Reuters, španjolska La Liga koja se sastoji od 1. i 2. tamošnje lige sklopila je ugovor s investicijskom kompanijom CVC Capital Partners vrijedan 2,7 milijarde eura.

Inače, to je prvi put da fond rizičnog kapitala ulazi u neku od vodećih europskih nogometnih liga. Sporazumom je najviši rang španjolskog nogometa tržišno vrednovan na 24,25 milijarde eura.

Sporazum je kolokvijalno nazvan “La Liga Impulso” (Poticaj La Ligi), a španjolski mediji špekuliraju da bi mogao razriješiti financijske glavobolje mnogih klubova, poput ugovora FC Barcelone i argentinske megazvijezde Lionela Messija.

Međutim, La Liga je objavila kako će klubovi biti obvezni 70 posto dobivenog novca utrošiti na obnovu infrastrukture. Najviše 15 posto smiju potrošiti na plaće igrača, a daljnjih 15 posto na otplatu dugova.

2,7

milijardi eura trebali bi u iduće tri godine dobiti klubovi prve i druge španjolske nogometne lige

Klubovima će u iduće tri godine otići 90 posto novca koji će biti razdijeljen na temelju formule izvedene iz prosječnih audiovizualnih prihoda u posljednjih sedam godina. To znači da će najviše novca otići dvama divovima španjolskog, ali i europskog nogometa – Barceloni i Real Madridu.

Preliminarni izračuni govore da bi ta dva kluba trebali dobiti po 260 milijuna eura. U zamjenu za gotovo 3 milijarde eura CVC će dobiti 10 posto godišnjih prihoda La Lige, kao i 10 posto udjela u novoj kompaniji koja će se osnovati radi upravljanja televizijskim i digitalnim pravima te sponzorstvima.

Inače, CVC-u ovo nije prvi “izlet” u sport. Nekada je bio jedan od vlasnika Formule 1, a u ožujku je dogovorio ulaganje 365 milijuna funti u ragbi turnir Šest nacija u kojem se natječu Francuska, Irska, Engleska, Škotska, Wales i Italija.

K tome, CVC je lani bio dio konzorcija koji je pregovarao o kupnji udjela u televizijskim pravima talijanske nogometne lige Serie A. No, pregovori su propali zbog protivljenja dijela klubova. Disonantni tonovi ne nedostaju ni u CVC-ovoj “španjolskoj priči”.

Kako piše Financial Times, izvršni odbor La Lige odobrio je sporazum, a o njegovom konačnom prihvaćanju odlučit će skupština 42 kluba koja bi se mogla održati najranije idućeg tjedna. Međutim, upućeni izvori tvrde da se predstavnici Real Madrida protive dogovoru.

Madriđani su napustili pregovore, a i neslužbeno tvrde da su dovedeni u zabludu. Stav Barcelone za sada nije jasan. Iako za prihvaćanje sporazuma nije potrebna jednoglasna potpora klubova, protivljenje Reala ipak nije bezazleno za La Ligu i CVC, ističu poznavatelji situacije.

Podsjetimo, Real Madrid i Barcelona jedni su od 12 osnivača nesuđene Superlige, projekta američke JP Morgan banke propalog u nekoliko dana uslijed žestokog otpora europske nogometne organizacije UEFA-e te većine navijača. Međutim, ideja lukrativnog natjecanja navodno još uvijek nije “umrla” na Santiago Bernabeu.

Komentirajte prvi

New Report

Close