Raste pritisak da Kina izvadi arsenal mjera pomoći ekonomiji

Autor: Poslovni dnevnik , 24. veljača 2024. u 09:17
Nacionalni narodni kongres Kine održava se idućeg mjeseca, a zasad nema naznaka značajnih poticaja/Shutterstock

Na početku godine kineske su dionice pale na petogodišnje najniže razine zbog zabrinutosti oko rasta i produbljivanja deflacije.

S približavanjem godišnjeg sastanka kineskog parlamenta idućeg mjeseca, njegovi se čelnici suočavaju se s najvećim pritiskom u posljednjih deset godina m desetljeću da donesu ‘hrabre’ političke odluke za očuvanje dugoročnog potencijala rasta.

Na početku godine kineske su dionice pale na petogodišnje najniže razine zbog zabrinutosti oko rasta i produbljivanja deflacije (do razina neviđenih od globalne financijske krize), što je potaknulo usporedbe problemima 2015. koja su natjerala državu da posegne za mjerama pomoći, piše Reuters.

Kina je prevladala krizu 2015. devalvirajući juan i pooštravajući kapitalne restrikcije kako bi spriječila odljeve, dok je resurse ulijevala u imovinu i infrastrukturu te rezala kamatne stope za više od 100 baznih bodova.

Političko ‘streljivo’ sada je potrošeno, savijeno ili pokvareno što ograničava opseg mjera pomoći posrnulom gospodarstvu kojem prijeti silazna spirala pada povjerenja potrošača.

Tržište nekretnina je u slobodnom padu od 2021., potrošnja za infrastrukturu je teško održiva zbog visokih razina duga lokalne samouprave, a daljnje ublažavanje monetarne politike dovodi u opasnost nalet na imovinu u juanima zbog sve većeg jaza između kamatnih stopa i drugih gospodarstava što bi moglo pogoršati deflacijske pritiske.

Nacionalni narodni kongres započinje godišnji sastanak 5. ožujka, a zasad nema naznaka značajnih poticaja ili velikog reformskog plana. Tržišta žele jasne planove za čišćenje imovinskog sektora, restrukturiranje lokalnog duga i prelazak na održiviji model rasta koji se naslanja na potrošnju kućanstava, a manje na ulaganja potaknuta dugom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close