Rad od doma postao je novi trend u Silicijskoj dolini, a najambiciozniji plan ima Facebook

Autor: Tomislav Pili , 24. svibanj 2020. u 22:00
Kompanija počinje otvarati urede u lipnju, ali s četvrtinom kapaciteta/REUTERS

Čelnik najveće društvene mreže Mark Zuckerberg kazao je da će za pet do deset godina polovica zaposlenika njegove kompanije raditi od doma.

Rad od kuće postao je novi trend među kompanijama iz Silicijske doline. Za sada je najambiciozniji plan iznio Facebook. Mark Zuckerberg, osnivač i izvršni direktor, kazao je prošlog tjedna da će najveća društvena mreža u bliskoj budućnosti značajno povećati udjel rada na daljinu, čak i kada mjere izolacije zbog koronavirusa budu ukinute.

Kako prenosi Reuters, Zuckerberg je kazao da će Facebook u srpnju započeti s “agresivnim otvaranjem radnih mjesta na daljinu”, a očekuje da će u idućih pet do 10 godina oko polovice njegovih zaposlenika raditi izvan ureda. Ovo je do sada naznačajnija najava iz neke velike tehnološke kompanije da promišlja kako će izgledati radna kultura u svijetu poslije koronavirusa.

Početkom mjeseca dvije kompanije iza kojih stoji Jack Dorsey, Twitter i platni servis Square, bili su prvi tehnološki predstavnici koji su najavili da će zadržati rad na daljinu.

Tvrtka za e-trgovinu Shopify sa sličnom je objavom izašla u četvtrtak, a burza kriptovaluta Coinbase najavila je da će postati kompanija s naglaskom na rad od kuće. Međutim, Facebook je daleko veća kompanija od njih.

Zapošljava 50.000 ljudi, a njegova odluka bez sumnje će imati posljedica na šire područje San Francisca gdje je rapidni rast tehnološkog sektora znatno negativno utjecao na infrastrukturu. Najveća društvena mreža još je ranije najavila da ove godine namjerava zaposliti dodatnih 10.000 stručnjaka, a izgradit će i tri nova kampusa u Atlanti, Dallasu i Denveru.

60

posto radnika Facebooka želi fleksibilni pristup poslu, s podjednakim udjelom rada u uredu i od kuće

S obzirom na uvođenje koncepta rada na daljinu, ti prostori neće neophodno biti uredi, pojasnio je Zuckerberg, iako kompanija želi stvoriti “neku vrstu fizičkog prostora” koja bi okupljala zajednicu zaposlenika. Ukupan efekt na troškove rada na daljinu za sada nije moguće procijeniti, dodao je Facebookov čelnik. Uštede povezane sa zakupom uredskog prostora, prehrane i troškova rada bit će djelomično poništene dodatnim putnim troškovima i logistike povezane s kućnim uredima.

Interna istraživanja pokazala su da 60 posto Facebookovih zaposlenika preferira fleksibilni pristup poslu, s podjednakim udjelom radnih zadataka koji se obavljaju u uredu i od doma. Unutar te grupe, manje od polovice zaposlenika tvrdi da bi preselilo u druge dijelove zemlje ako bi im se pružila takva mogućnost.

No, Zuckerberg je poručio kako bi kompanija mogla sniziti plaću radnicima koji presele u dijelove SAD-a gdje troškovi života nisu tako visoki kao u Silicijskoj dolini.

Za one koji se žele vratiti u urede, posao će izgledati ponešto drugačije. Facebook planira otvarati urede od lipnja, ali samo s četvrtinom kapaciteta radi poštivanja pravila o socijalnoj distanci. Prema pisanju Bloomberga, zaposlenici će morati nositi maske, a mjerit će im se i tjelesna temperatura.

Komentirajte prvi

New Report

Close