Putin odlučio kandidirati se na predsjedničkim izborima 2024 – agencije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. prosinac 2023. u 15:09
FOTO: Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u petak u prigodi dodjele odlikovanja u Kremlju da će se kandidirati za predsjedničke izbore u ožujku 2024., prenijele su vodeće ruske novinske agencije. 

Kako javlja agencija RIA Novosti, Putin je borcu u Ukrajino Artjomu Jogi rekao da će se kandidirati za peti predsjednički mandat

Ranije u petak Kremlj je objavio da “mnogo ljudi” poziva predsjednika Vladimira Putina da se natječe za novi mandat na izborima u ožujku, no da će predsjednik objaviti svoju odluku “kada on to ocijeni primjerenim”.

Ruska središnja izborna komisija u petak je objavila da će se predsjednički izbori prvi put održavati tri dana i to od 15. do 17. ožujka.

Promatrači i protivnici ističu da su ruski izbori ioanko obilježeni nepravilnostima, a produljenje glasanja na više dana omogućava lakše manipuliranje glasačkim listićima jer se oni neće prebrojavati na dan kada su ubačeni u kutije, piše agencija AFP.

Glasanje tijekom više dana ruske su vlasti predstavile kao način smanjenja rizika od širena zaraze u pandemiji covid-19, no ta je inovacija zadržana i u postpandemijskom razdoblju tijekom nacionalnih i pokrajinskih izbora.

Putin će svoju godišnju konferenciju za medije održati 14. prosinca i vjeruje se da će opet natjecati.

Šest izvora kazalo je za agenciju Reuters u studenom da je 71-godišnji Putin odlučio natjecati se za novi mandat u trajanju od šest godine te bi mogao ostati na vlasti najmanje do 2030. godine.

S vjerojatno najpoznatijim oporbenim političarem Aleksejem Navaljnjim u zatvoru i brojnim kritičarima koji su u inozemstvu potražili sigurnost, Putin zapravo i nema ozbiljnijeg izazivača u domovini.

Upitan za komentar ankete koja pokazuje da 70 posto ispitanika smatra da se Putin treba natjecati za novi mandat, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je odgovorio “Putin će objaviti (svoju odluku) kada on to ocijeni primjerenim i korisnim. Bit će to potpuno njegova odluka. Putin se uvijek vodio podrškom naroda u svome radu. Najveći mu je interes poboljšati dobrobit i životni standard našeg naroda”.

Dodao je da su ljudi diljem zemlje i različite životne dobe u kontaktu s Putinom uoči godišnje konferencije i da mu izražavaju podršku.

Komentirajte prvi

New Report

Close