Puštena u opticaj nova novčanica od 20 eura

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2015. u 11:11
Foto: screenshot, ECB

Kao i one od pet i 10 eura, nove novčanica od 20 eura imaju smaragdni broj čija boja prelazi u tamnoplavu ovisno o kutu gledanja.

Europska središnja banka (ECB) pustila je u srijedu u opticaj nove novčanice od 20 eura sa poboljšanim zaštitnim obilježjima koja će otežati njihovo krivotvorenje.

Novi "portretni prozor" pri vrhu hologramske crte postaje vidljiv kada se okrene prema svjetlu i otkriva portret Europe, lika iz grčke mitologije. Portret je preuzet s više od dvije tisuće godina stare vaze nađene u južnoj Italiji a trenutno izložene u muzeju Louvre u Parizu.

"Gotovina je bila, jest i ostat će i dalje važno sredstvo plaćanja. Uvođenje nove novčanice od 20 eura je opipljiv dokaz toga", izjavio je u utorak u sjedištu banke u Parizu član izvršnog odbora ECB-a Yves Mersch.
Nove novčanice, kojih su dosad proizvedene 4,3 milijarde, postupno će zamijeniti novčanice od 20 eura iz prve serije, koje će međutim i dalje ostati zakonsko sredstvo plaćanja.

Kao i one od pet i 10 eura, nove novčanica od 20 eura imaju smaragdni broj čija boja prelazi u tamnoplavu ovisno o kutu gledanja.

Novčanice iz serije Europa uvode se postupno, u sklopu procesa koji će trajati nekoliko godina. Budući da svaka zemlja ima svoj „gotovinski ciklus", nove novčanice neće biti uvedene istodobno u svim zemljama eurozone.

ECB je prvu novčanicu od pet eura iz nove serije u opticaj u svibnju 2013., a novčanicu od 10 eura u rujnu 2014. Nove novčanice od 50 eura pustit će u promet u drugom tromjesečju 2017., objavila je na zasebnoj konferenciji za novinare središnja francuska banka.

Kako bi se iskoristile preostale zalihe, u mnogim će se državama eurozone novčanice iz prve serije nekoliko mjeseci izdavati usporedo s novim novčanicama. Obje će serije istovremeno biti u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja. Datum s kojim će novčanice iz prve serije prestati biti zakonsko sredstvo plaćanja bit će pravodobno objavljen, međutim razdoblje tijekom kojeg će se moći zamijeniti u središnjim bankama neće biti ograničeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close