Prva dionica nove autoceste možda ne bude gotova u roku

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2020. u 22:00
Foto: Getty Images

Najveći dio radova je gotov, no pitanje je kad će dobiti uporabnu dozvolu.

Krajni rok za završetak prve dionice autoputa Bar-Boljare je 30. rujna, a pitanje je da li će se tehnički pregled i upotrebna dozvola osigurati do tada, kazao je crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Govoreći o najznačajnijem infrastrukturnom projektu autoputu Bar-Boljare, Nurković ističe da je najveći dio fizičkih radova završen.

Aplicirali kod EK

“Predstoji asfaltiranje i elekto-mašinske instalacije. Krajnji rok je 30. rujna. Jedino je pitanje da li će se tehnički pregled i upotrebna dozvola obezbijediti do tada. Kvalitet radova je dobar.

Radi se na petlji Smokovac. Bemaks je renomirana kompanija i oni će te poslove uraditi na vrijeme”, kazao je Nurković novinarima na radnom doručku. Na pitanje da li će autoput biti pušten u promet ako ne dobiju uporabnu dozvolu, Nurković jasno odgovara.

“Ne mogu da kažem da ćemo u saobraćaj pustiti autoput ako ne dobijemo upotrebnu dozvolu. To je veliki rizik”, naglašava ministar Nurković.

Govoreći o gradnji druge dionice autoceste, Nurković ističe da je Ministarstvo kod Europske komisije apliciralo za iznos od 20 posto od predračunske vrijednosti. “Vjerujem da do kraja godine možemo da nađemo partnera za drugu dionicu. Surađujemo sa Srbijom jer je važno da se radi s obje strane zbog povezanosti”, navodi Nurković.

Pomoć avio-kompaniji

Optimist je, kaže, da će se cijeli autoput realizirati.“Nadam se da ćemo do Beogradi putovati za četiri, umjesto devet sati”, istakao je Nurković. Kaže i da će putarina na autoputu najvjerovatnije biti četiri eura.

“Najvjerovatnije od 3,5 do četiri eura”, naveo je Nurković.On smatra odličnom odluku Vlade da pomogne nacionalnom avioprevozniku Montenegro Airlines sa 155 milijuna eura u narednih šest godina. “To je poduzeće koje ostvaruje velike prihode. Posebno sam optimist jer se trend upotrebe avio prevoza povećava iz godinu u godinu. Spašavanje MA je ono što će donijeti korist državi.

Pedeset milijuna eura će se uložiti u nabavku aviona. Bit će nabavljena četiri nova”, istaknuo je Nurković.

Smatra da ako se ugasi MA, Crna Gora nikada više neće imati nacionalnu avio-kompaniju jer bi kadar otišao. “Pratit ćemo stanje u toj kompaniji. Što se tiče prethodnih menadžmenta bilo je mnogo promašaja, a niko za to nije odgovorao. Da su dobre odluke donosili ne bismo imali ovakvo stanje u preduzeću”, ističe Nurković.

Interes za luku Bar

On je kazao da u maju očekuje da izaberu najbolje ponude u vezi sa koncesijom za Aerodrome Crne Gore.

“Odabrane su četiri grupacije. Pripremamo tendersku dokumentaciju i poziv da se dostave ponude, što će biti završeno u narednih petnaestak dana.

Rok za ponude je 60 dana. Odabir najpovoljnije ponude možemo očekivati u maju. Potpisivanje ugovora nakon toga. Tražimo uslove koje smo već pominjali. Kvalifikivale su se odlične kompanije i odlične ponude očekujem”, naglašava Nurković. Kaže i da postoji interes investitora za Luku Bar.

“Potrebno je da se ulože sredstva. Planirano je da se investira 60 milijuna eura”, kazao je Nurković.

Komentirajte prvi

New Report

Close