Prva Bayerova Forward Farma u regiji

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 08. rujan 2019. u 22:01
Cilj je u praksi provjeriti 
usklađenost inovacija i održive poljoprivrede s ekološkom 
i društvenom odgovornošću, Foto: PD

Proizvodnju hrane do 2050. treba udvostručiti kako bi se prehranila rastuća populacija svijeta.

Održiva i suvremena poljoprivreda ima zadatak odgovoriti na mnoge globalne i lokalne izazove u proizvodnji hrane zbog ogromne potražnje na tržištu i sve većih ograničenja od manjih obradivih površina, do klimatskih promjena. Multinacionalna kompanija Bayer je zato pokrenula svoje Forward Farme na kojima demonstrira i testira održiva rješenja neophodna za razvoj poljoprivrede budućnosti.

Forward Farming je globalna platforma znanja pomoću koje se ispituju i demonstriraju mogućnosti primjene koncepta održive poljoprivrede u praksi. Poljoprivredna gospodarstva vođena su nezavisnim partnerima i na njima se primjenjuju različiti pristupi u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda i hrane na moderan način koji se vodi principom zaštite okoliša. Bayer je u suradnji s Poljoprivrednom stručnom školom Hollabrunn u Austriji (60 km od Beča) nedavno otvorio prvu Forward Farmu u našoj regiji, koja je predstavljena novinarima iz regije. Ova poljoprivredna platforma 16. je takva u svijetu, ali ipak jedinstvena za lokalno podneblje. Spomenuta škola ima više od 200 učenika, a ukupno ima oko 30 ha na kojima je oko 1,5 ha organski uzgoj vinove loze, dok ostatak podrazumijeva ratarske kulture; soju, krumpir, suncokret, grahovice, te voće i povrće.

“U Hollabrunnu testiramo praktičnu vrijednost modernih poljoprivrednih rješenja. S Poljoprivrednom školom povezani smo sličnim, a nerijetko i istim pogledom na mnoge teme u poljoprivredi”, rekao je Karl Neubauer, predsjednik Bayerovog Crop Science odjela u Austriji. Osim u Austriji, Bayer je otvorio Forward Farme i u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, SAD-u, Argentini, Čileu i Brazilu.

Zaštita voda

U Hollabrunnu nije u prvom planu samo isplativost, već i efikasnost suvremenih rješenja. Cilj je u praksi provjeriti usklađenost inovacija i održive poljoprivrede s ekološkom i društvenom odgovornošću.

Jedan od primjera je Phytobac™ – Bayerov posebno razvijen biološki sustav namijenjen zaštiti voda. Primjenom Phytobaca sprječava se zagađenje postrojenja za prečišćavanje i okolne vode, do kojeg može doći tijekom punjenja i pranja uređaja za primjenu sredstava za zaštitu bilja. Poljoprivreda se suočava sa sve većim izazovima. Globalno gledano, prema UN-u, treba udvostručiti proizvodnju hrane između 2009. i 2050 da bismo prehranili rastuću svjetsku populaciju.

Međutim, poljoprivredne površine nije moguće proizvoljno proširivati. Ni Austriju nisu mimoišla ovi trendovi, pa ne uspijeva proizvesti dovoljne količine hrane za vlastite potrebe. Domaćom proizvodnjom pokriva se 86% potreba za žitaricama, 56% potreba za povrćem, 40% za potreba za voćem…

Moderna poljoprivreda

“Ključno je pitanje koliko poljoprivreda mora biti moderna da bismo zadovoljili potrebe i suočili se s izazovima pred nama”, kaže Neubauer.

“Pod modernom poljoprivredom mislimo na održivu, inovativnu i ekološku poljoprivredu.

Održivost podrazumijeva zaštitu tla, biološke raznolikosti, održivu potrošnju vode i pitanje okvira u kojima je moguće proizvesti kvalitetnu hranu na ograničenoj površini. Inovativna poljoprivreda uključuje visokokvalitetno sjeme, zaštitu tla, integriranu zaštitu bilja, digitalna rješenja i suvremene strategije gnojenja. Cilj je uspostavljanje proizvodnje koja štedi resurs”, kazao je Peter R. Müller, generalni direktor Bayer CropScience Deutschland GmbH.

Uz nove tehnologije, smanjenu uporabu sredstava za zaštitu i njihovu preciznu primjenu Bayer namjerava smanjiti utjecaj na okoliš za 30% do 2030.

Komentirajte prvi

New Report

Close