Prosječna plaća u Sloveniji dosta viša nego u Hrvatskoj: Liječnici među najplaćenijima u državi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. kolovoz 2017. u 09:10
Foto: Thinkstock

Po podacima slovenske statistike, najviša je prosječna neto plaća bila isplaćena u opskrbi električnom energijom u plinom, u visini od 1.498 eura.

Prosječna neto plaća u Sloveniji za ovogodišnji lipanj je iznosila 1.045 eura, što je u odnosu na svibanj realni pad za 0,5 posto, objavio je slovenski statistički ured. 

U odnosu na prošlogodišnji lipanj, pak, prosječna je neto plaća bila veća za 2,6 posto. 

Po podacima slovenske statistike, najviša je prosječna neto plaća bila isplaćena u opskrbi električnom energijom u plinom, u visini od 1.498 eura.

Prosječna bruto plaća u Sloveniji za lipanj iznosila je 1.602 eura, što je na mjesečnoj razini niže za 0,7 posto, a na godišnjoj porast za 2,4 posto. 

Plaće brže rastu u javnom nego u privatnom sektoru, no među najbolje plaćenima nisu političari nego liječnici, osobito specijalisti i ravnatelji glavnih zdravstvenih ustanova, piše ljubljanski "Dnevnik".

Navodi kako je među pedeset najviših bruto plaća, isplaćenih u lipnju za mjesec svibanj, čak 49 liječničkih, od kojih je prvi dobio 14.040 eura bruto plaće. Za usporedbu, predsjednik države Borut Pahor i premijer Miro Cerar, s bruto plaćom nešto nižom od 6.000 eura nalaze se na 767. odnosno 768. mjestu na popisu najvećih isplaćenih bruto plaća u javnom sektoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close