Propao urod kupina zbog niske cijene

Autor: Poslovni dnevnik , 06. kolovoz 2018. u 21:59
Nije bilo prosvjeda uzgajivača kupina jer ih je premalo, raspršeni su po cijeloj Srbiji i teško se organiziraju/Patrik Macek/PIXSELL

Uzgajivači u Srbiji uništavaju nasade nakon što su otkupljivači ponudili premalo.

Srbiji je ove godine propao najveći dio uroda kupina jer nije ubrana zbog niske cijene i obustavljenog otkupa, rekao je vlasnik nasada kupina Zoran Stojanović iz Ražnja. 

On je za agenciju Beta potvrdio da će nakon 30 godina bavljenja proizvodnjom kupina ove jeseni uništiti nasade jer je tri godine otkupna cijena tog voća toliko niska da ne može nadoknaditi ni troškove održavanja. "Ove sezone otkupljivana je samo sorta 'loch ness', koja može izdržati duži transport do Rusije, po 40 dinara za kilogram, a pakirana u ambalažu od pola kilograma stajala je 140 dinara, ali to čini svega oko deset posto uroda", rekao je Stojanović, na čijem imanju je propalo od osam do deset tona kupina jer ih nije imao kome prodati.

Uzgajivači kupina nisu prosvjedovali, jer su, kako je objasnio, malobrojniji i raspršeni po Srbiji pa se teško organiziraju. Član Asocijacije malinara i kupinara Srbije Goran Dragić iz Lučana rekao je za Betu da je 600 kilograma kupina koje je do sada obrao prodao po 15 do 35 dinara po kilogramu.

"Prekinut ću branje i pustit ću da propadnu dvije tone kupina jer se ne isplati brati po ovoj cijeni. Prošle godine je cijena bila 40 dinara i također sam pustio da propadnu oko tri tone", rekao je Dragić. "Ove godine u proljeće smo s otkupljivačima malina i kupina potpisali ugovor da će otkupiti cjelokupan urod, ali su ga ispunjavali koliko su htjeli i po cijenama koje su sramne", rekao je Dragić, dodajući da se u Srbiji ne isplati uzgajati ništa jer nema podrške države.  

Komentirajte prvi

New Report

Close