Kompanije preko propale banke izvukle stotine milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. siječanj 2020. u 13:54
Foto: Getty Images

Vlasti u Litvi, Ukrajini, Latviji i Austriji kroz kriminalističke istrage potvrdile su operacije koje je Meinl banka vodila u razdoblju od 2011. do 2015. godine.

Međunarodna novinarska mreža OCCRP navodi da su banke i kompanije iz istočne Europe preko austrijske Meinl banke izvukle stotine milijuna eura.

Ta banka iz Beča vlasnik je više nekretnina u Crnoj Gori, otkupljivala je potraživanja Atlas i Hypo banke. Osobe povezane s tim mutnim radnjama poslovale su i u Crnoj Gori, pišu Vijesti. OCCRP je utvrdio je da su godinama banke na istoku Europe gubile imovinu tako što su vlasnici izvlačili ogromne količine novca koristeći posebnu metodu koju im je omogućila Meinl banka, kojoj je prošlog mjeseca Europska središnja banka (ECB) oduzela licenciju za rad.

Šestomjesečna istraga OCCRP i njihovih partnera iz Austrije pokazala je da je izvučeno stotine milijuna eura iz Litve, Ukrajine i Latvije, probijajući rupe u državnom proračunu i ostavljajući stotine vjerovnika bez novca. U istraživanju OCCRP-a ne spominje se Crna Gora, ali je Meinl banka, kao i osobe povezane s njom, imala značajne poslove u Crnoj Gori. Meinl banka je kupovala i značajnu imovinu u Crnoj Gori, a najpoznatija lokacija u njenom vlasništvu je Skočiđevojka u Reževićima kod Budve. 

Banka je kupovala i značajna potraživanja od bivše Hypo banke, koja su se odnosila na dugove koji nisu mogli biti naplaćeni od fondova Trend, Atlas Mont, ali i drugih dužnika. "U srcu sheme je bila banka Meinl koja je prethodno izgubila velike nekretnine, a onda se okrenula novom biznisu 'pomaganju bankarima da izvlače novac od vlastitih banaka'.  Meinl banci, koja je u međuvremenu promijenio ime u Anglo Austrian AAB Bank AG, to je pomoglo da se jedno vrijeme održi. Ipak, ECB joj je 15. studenoga 2019. oduzeo dozvolu za rad zbog kršenja pravila poslovanja posljednjih nekoliko godina", navodi OCCRP.

Nestale stotine milijuna
Vlasti u četiri države (Litva, Ukrajina, Latvija i Austrija) kroz kriminalističke istrage, kako prenosi OCCRP, potvrdile su operacije koje je Meinl banka vodila u razdoblju od 2011. do 2015. godine kada su stotine milijuna eura iz drugih banka išle kroz račune Meinl banke prije nego što su nestale u offshore kompanijama. Kako se poslovalo u Crnoj Gori pokazuje slučaj Skočiđevojke, lokacije od 63.000 kvadrata u Reževićima.

Od saveznog Ministarstva obrane 2005. godine kupuje je za 2,3 milijuna eura tvrtka Spartak iz Kotora, u vlasništvu ruskih poduzetnika i offshore tvrtke Bleze Corporation sa Sejšelskih otoka.  Dvije godine kasnije istu lokaciju od Spartaka za 14,2 milijuna eura kupuje offshore tvrtka s Cipra Caldero Trading Limited, koja je dio poslovne grupe Zorana Bećirovića. Samo sedam dana kasnije istu parcelu od Bećirovića kupuje Montenegro Real Estate Investment Company Limited s Britanskih Djevičanskih Otoka za čak 41,7 milijuna eura.

Surađivali s Đukanovićem
Izvršni direktor te tvrtke bio je Muhamed Borhan Rachid, a zastupnik kompanije bila je odvjetnica Ana Đukanović, sestra predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Rachid je u Podgorici 2007. osnovao tvrtku Montenegro company for real estates investment and development, u kojoj mu je kasnije, na kratko, partner bila tvrtka Primary Invest čiji je vlasnik bio Milo Đukanović.  Rachid ostaje dužan Hypo Alpe Adria banci 5,3 milijuna eura, zbog čega ta banka plijeni Skočiđevojku, a zatim je krajem 2014. prodaje Meinl banci za 7,2 milijuna eura. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

eto ako nekome nekada nije jasno zašto netko nešto nekada kupuje po nekoj cijeni, sve lijepo piše

New Report

Close