Propala gradnja vjetroparka Trusina

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2019. u 21:59
Ulagač nije osigurao bankarska jamstva/ H. Jelavić/PIXSELL

U gradnji vjetroparka pokraj Nevesinja partner tvrtki EOL prvi trebao je biti Danko Končar.

Vlada Republike Srpske raskinula je koncesijski ugovor o izgradnji vjetroparka Trusina u Nevesinju s kompanijom Eol prvi, u koji je bilo najavljeno ulaganje od 150 milijuna KM (oko 600 mil. kuna), javlja portal Capital.ba.

Početak izgradnje vjetroparka nekoliko puta je odlagan, a iako su iz Ministarstva energetike i rudarstva ranije uvjeravali kako je investitor ozbiljan i da je dostavio uvjerljive dokaze da radi na realizaciji projekta, vlada RS je na sjednici prošlog tjedna ipak donijela rješenje o raskidu konsecijskog ugovora.

Milan Baštinac, pomoćnik ministra za elektroenergetiku RS, rekao je za Capital.ba da je vlada raskinula ugovor jer investitor već godinama ne dostavlja bankarsko jamstvo.

Strateški partner kompanije Eol prvi u ovom projektu trebala je da biti tvrtka Kermas, u vlasništvu Danka Končara, koji živi i radi u Londonu, a porijeklom je iz Hrvatske.

Vlada RS je tvrtki Eol u listopadu 2012. godine dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka na Trusini sa 17 turbina ukupne instalirane snage od 51 megavat.

Mediji su prošle godine pisali da bi gradnja vjetroparka Trusina kod Nevesinja konačno mogla početi te da bi prvi kilovati struje trebalo biti isporučeni krajem 2019. godine.

Međutim, od toga neće biti ništa. Izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i učinkovitoj kogeneraciji Republika Srpska ukinula je poticaj za gradnju vjetroelektrana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close