‘Propada’ tvrtka koja je SAD pretvorila u naciju ovisnika

Autor: Tomislav Pili , 06. ožujak 2019. u 07:53
Prodaja lijeka pada u posljednje vrijeme/REUTERS

Proglašenje bankrota omogućilo bi zaustavljanje tužbi i pregovore pod nadzorom stečajnog suda.

Suočen s gotovo 2000 tužbi žrtava opioidne krize, Purdue Pharma – proizvođač lijeka protiv bolova OxyContin – na rubu je stečaja, otkrivaju upućeni izvori Reutersa.

Uprava kompanije navodno ozbiljno razmišlja o proglašenju bankrota što oslikava pod kojim je pritiskom Purdue Pharma, ali i njezini vlasnici, obitelj Sackler. Podsjetimo, u američkoj je javnosti sve više optužbi da je kompanija godinama dovodila u zabludu liječnike i pacijente u vezi posljedica dužeg korištenja OxyContina. 

Deseci tisuća umrlih
Protiv kompanije, ali i drugih proizvođača opioidnih lijekova, podignuto je preko 1600 tužbi u kojima stoji da su se koristili prijevarom kako bi potaknuli prodaju i korištenje svojih proizvoda koji izazivaju ovisnost.

Prema posljednjim podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, opioidi koji uključuju lijekove protiv bolova na recept te heroin i fentanil rezultirali su 2017. gubitkom 47.600 života zbog predoziranja što je šest puta više nego 1999. godine.

Na opioidnu krizu koja je zahvatila Ameriku lani se osvrnuo i predsjednik Donald Trump izjavivši da bi zbog toga htio tužiti proizvođače lijekova protiv bolova.

Purdue Pharma obavio je već nekoliko razgovora s odvjetnicima koji zastupaju tužitelje radi potencijalne nagodbe. Inače, ovaj slučaj u SAD-u često uspoređuju sa sličnom tužbom žrtava pušenja protiv duhanske industrije koja je 1998. završila nagodbom teškom 246 milijardi dolara. U tom kontekstu proglašenje bankrota treba promatrati kao Purdueov potez izbjegavanja isplate goleme odštete.

 

1,74 mlrd.

dolara iznosila je 2017. prodaja OxyContina

Naime, otvaranje stečaja prema američkom zakonu kompaniji donosi zaštitu na način da zaustavlja tužbe i otvara mogućnost da s tužiteljima o nagodbi pregovara pod nadzorom stečajnog suda. Reutersovi izvori napominju kako odluka o otvaranju stečaja još nije donijeta. Iz Purdue Pharme poručuju kako ne komentiraju svoje financijske i pravne poteze, s obzirom da su kompanija koja ne kotira na burzi. Međutim, ovakav potez, ako do njega uistinu dođe, bio je na neki način i očekivan.

Purdue je prema medijskim napisima iz prošlog kolovoza angažirao tvrtku Davis Polk & Wardwell specijaliziranu za savjetovanje kompanija prilikom restrukturiranja. To je potaknulo zabrinutost među žrtvama koje su podigle tužbe, ali tužitelja države Oklahome Mikea Huntera da će se Purdue pokušati dokopati stečajne zaštite prije početka suđenja u svibnju. 

Spreman i voljan
No, Purdue je negirao mogućnost otvaranja stečaja 22. veljače u očitovanju na tužbu u Oklahomi. "Purdue je i dalje ovdje – spreman i voljan dokazati sudu da su tvrdnje tužiteljstva neutemeljene", stoji u očitovanju. Inače, proglašavanje stečaja radi izbjegavanja isplate odštete nije nepoznata praksa u SAD-u. K tome, tvrtke se odlučuju na taj potez čak i kada financijski stoje sasvim dobro.

Najsvježiji takav primjer je kalifornijska kompanija PG&E koja je početkom godine proglasila stečaj kako bi izbjegla moguće odštete nakon katastrofalnih šumskih požara.

Glavni tužitelj države Connecticut William Tong izjavio je kako će se usprotiviti svakom pokušaju izbjegavanja tužbi. Tong osim protiv Purduea vodi i tužbe protiv obitelji Sackler. Na ideju podizanja tužbe protiv Sacklera, a ne samo kompanije, prva je došla tužiteljica država Massachusetts Maura Healey.

Kako stoji u tužbi čije je odbacivanje zatražio Purdue, članovi obitelji Sackler godinama su upravljali marketingom lijekova koji se temeljio na zavaravanju liječnika i pacijenata. Vlasništvo nad kompanijom donijelo im je 4,2 milijarde dolara. 

Zbog zabrinutosti posljedicama dužeg korištenja prodaja OxyContina posljednjih je godina pala. Prihodi od prodaje dosegli su 2017. godine 1,74 milijarde dolara  dok su pet godina ranije iznosili 2,6 milijarde dolara. Na čelo kompanije prije dvije godine došao je Craig Landau koji je prekinuo s marketingom lijeka usmjerenom liječnicima te preorijentirao kompaniju prema razvoju lijekova protiv poremećaja spavanja i karcinoma.

Komentirajte prvi

New Report

Close