Proizvodnja sladoleda u Srbiji postaje sve popularnija, osim već poznatih proizvođača, ali ujedno i najvećih izvoznika iz Srbije, kao što su Frikom, Froneri Adriatic, Swisslion i Ice Planet, ističu su se i manji proizvođači i zanatske slastičarnice, koje već godinama uspješno posluju u ovoj grani prehrambene industrije, piše portal eKapija.
U Srbiji je proizvodnja te hladne poslastice, prema podacima Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, u 2017. godini iznosila 21.415 tona. Za prvih pet mjeseci 2018. godine proizvedeno 11.309 tona, što je za 27,5% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Srbija sladoled izvozi na tržišta regije, a najviše u Crnu Goru, BiH, Makedoniju, ali i u zemlje EU kao što su Hrvatska, Grčka, Rumunjska, Njemačka i Španjolska. U 2017. godini Srbija je izvezla 8786 t što je količinski porast od 16,5% u odnosu na 2016. godinu.
Izvoz je u porastu i u prvih pet meseci 2018. godine kada je izvezeno 7469 t što je dvostruko više nego za prvih pet mjeseci 2017. godine, podaci su Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS).
Kada je u pitanju uvoz sladoleda, u 2017. godini uvezeno je samo 1968 t. Za prvih pet mjeseci 2018. godine, uvoz je pao, po vrijednosti za 7,3%, a količinski za 11,39%.
Ukupno je uvezeno 884 t, najviše iz Hrvatske, Italije, Belgije i Makedonije, dok su sirovine koje se najviše uvoze za proizvodnju sladoleda mlijeko u prahu i maslac. PKS je tražio da se u ljetnjim mjesecima ukinu prelevmani za mlijeko u prahu za proizvođače sladoleda, tako da domaća industrija može biti konkuretnija.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu