Proizvođači plastike trljaju ruke zbog skorašnje kineske zabrane uvoza otpada

Autor: Tomislav Pili , 14. rujan 2017. u 14:47
Prošle godine uvezeno je 7,3 milijuna tona plastičnog otpada/FOTOLIA

IHS Markit predviđa da će u godinu dana kineska potražnja za polietilenom porasti 6,6 posto.

Globalni proizvođači plastike nadaju se golemom skoku potražnje na kineskom tržištu zbog skorašnjeg stupanja na snagu zabrane uvoza plastičnog otpada.

Kina je najveći svjetski uvoznik te vrste otpada, a prošle je godine uvezla 7,3 milijuna tona, praktički polovicu svjetske količine. Međutim, vlada u Pekingu je najavila kako će do kraja godine iz ekoloških razloga zabraniti uvoz, a što će pogoditi tamošnje tvrtke za reciklažu plastike. "Zabrana uvoza plastičnog otpada definitivno je pozitivna za proizvođače polietilena zbog prelaska s recikliranog polietilena na novoproizvedeni", komentirao je za Reuters J.P. Nah, analitičar IHS Markit Chemicala.

Prema njegovim procjenama, Azija će ove godine trebati 41,5 milijuna tona polietilena od čega Kini treba dvije trećine te količine. IHS predviđa da će kineska potražnja u idućih godinu dana rasti 6,6 posto, nadmašivši procjene za cijelu Aziju od 5,5 posto. Najviše očekuju petrokemijski proizvođači s Bliskog istoka, Južne Koreje, Tajlanda i Singapura. Inače, polietilen ima vrlo široku primjenu, od plastičnih vrećica, do cijevi i medicinskih uređaja, a nalazi se i u pancirnim prslucima.

Nikhil Vallabhan, stariji konzultant u Frost & Sullivan za Aziju i Pacifik smatra da će na rast potražnje za polietilenom utjecati i vodeća kineska pozicija u Aziji u proizvodnji medicinskih uređaja. Polietilen u prosjeku čini svega devet posto komponenti medicinskih uređaja. Manje se koristi zbog više cijene u odnosu na polivinil-klorid. Ipak, Vallabhan procjenjuje da će potražnja za polietilenom rasti u apsolutnim iznosima.  "Kako se države i regije, poput Indije i jugoistočne Azije, sve više profiliraju kao destinacije medicinskog turizma, očekujemo rast potražnje za visokokvalitetnom medicinskom opremom po snažnim stopama", izjavio je Vallabhan.  

Komentirajte prvi

New Report

Close