Proizvođači oružja jurnuli u Poljsku po 40 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 09. rujan 2015. u 08:46
Foto: Thinkstock

Vojna industrija strepi hoće li se natječaji odgoditi ako na parlamentarnim izborima u listopadu sadašnja vlada u Varšavi izgubi vlast.

Europske, američke i izraelske kompanije iz sektora vojne industrije pronašle su novu "obećanu zemlju" – Poljsku.

Naime, ta država u sljedećih osam godina na modernizaciju i osnaživanje oružanih snaga namjerava potrošiti vrtoglavih 40 milijardi dolara. Cilj je tolikih ulaganja u vojsku odvratiti Rusiju od potencijalne agresije te postati još moćnija članica NATO saveza. Za kompanije iz obrambenog sektora, koje godinama svjedoče sve nižim izdvajanjima zapadnih država za obranu, činjenica da postoji država koja će utrošiti toliki novac zvuči kao iz bajke. Stoga su predstavnici najvećih svjetskih kompanija pohitali u Kielce, grad u središnjoj Poljskoj gdje se održava sajam naoružanja.

Do prije 10 godina na sajmu u Kielceu prevladavali su poljski proizvođači, s tek nekoliko inozemnih kompanija. Danas je to treći najveći sajam naoružanja u Europi, piše Financial Times, nakon Pariza i Farnborougha. "Svijet je ovdje, svi veliki igrači. Ovo je fokus za sve nas", izjavio je Jonathan Hoyle, potpredsjednik Lockheed Martina za Europu i Ameriku. Prema riječima Klasa Brännströma, izvršnog direktora za prodaju švedskog brodogradilišta Saab Kockums, Poljaci žele najbolju opremu iz svih dijelova svijeta.
 

"Oni žele najmodernije, ništa manje od toga", dodaje švedski predstavnik. Iako je Poljska posljednjih desetak godina značajno modernizirala svoju vojsku, dobar dio naoružanja i dalje čini zastarjela oprema sovjetskog porijekla. Stoga je 2013. Varšava odlučila da u sljedećih 10 godina izdvaja dva posto BDP-a na modernizaciju oružanih snaga. Tako šesto europsko gospodarstvo potražuje više od 70 transportnih i jurišnih helikoptera za 4,5 milijardi dolara, tri podmornice za 2,5 milijarde dolara, a sedam milijardi dolara namjerava utrošiti na raketne protuzračne sustave.

Namjeru da se krene u modernizaciju ojačala su zbivanja u Ukrajini, što proizvođačima oružja svakako ide na ruku. Međutim, račune bi im mogli pomrsiti listopadski parlamentarni izbori. Naime, ankete govore da će trenutna vlada najvjerojatnije morati sići s vlasti. Iako i oporba zagovara ulaganja u vojsku, iz njezinih se redova čuju prigovori o potrebi tolike količine vojne opreme. To bi moglo zadati glavobolje europskom proizvođaču zrakoplova Airbus te američkom Raytheonu. Oni su u travnju izabrani za preferencijalne ponuđače za helikoptere te raketne sustave.

"Budućnost natječaja biti će oblikovana nakon listopadskih izbora", kaže  Sunar Oktay, direktor poslovnog razvoja u turskom Turkish Aerospace Industries, koji nudi jurišni helikopter. Natječaj za tu vrstu naoružanja trebao bi biti uskoro raspisan. Ipak, mnogi neće tek tako odustati od Poljske. "Za nas će Poljska postati ključno tržište", tvrdi Pierre Eric Pommellet, izvršni potpredsjednik francuskog Thalesa.

Komentari (2)
Pogledajte sve

da su novinari malo nabacili i našeg Đuru u ovaj tekst, danas bi bili na 30, šteta

Nakon sto su prije deset godina zapadne banke uvalile svicarske kredite i opljackale istocnu europu..a sada je toma dosao kraj. Sad ce cjeloj istocnoj europi uvaliti bespotrebno oruzije i zaduzit zemlje do bankrota. A po zadnjim govorima predsjedinice i nas ceka ta sudbina, a nju provizija.

New Report

Close