Proizvođači namještaja traže zabranu izvoza trupaca

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Drvoprerađivači koji sirovinu moraju uvoziti, iako je BiH bogata šumama, žele orijentaciju na izvoz finalnih proizvoda.

Udruženje proizvođača namještaja BiH traži da se žurno uredi raspodjela sirovina u Federaciji BiH.

Drva ima dovoljno, ali proizvođači namještaja ne mogu osigurati sirovinu za svoje potrebe, već moraju uvoziti iz susjednih zemalja ili šire. Zato traže da se žurno donese odluka ili uredba o načinu raspodjele sirovina, piše portal Klix.ba.

“Osnovni problem drvoprerađivača je nedostatak sirovine, jer veliki postotak izvoza otpada upravo na sirovinu i rezanu građu, a prioritet BiH bi trebao biti izvoz finalnih proizvoda. Iako je više od pola teritorija BiH pokriveno šumama, drvopređivači su zbog bezakonja koje vlada u tom području, prinuđeni sirovinu uvoziti. Državnim resursima gospodare kantoni koji su iskoristili pravni vakuum i u nedostatku federalnog zakona kreirali svoje, a bespravna i nekontrolisana sječa šuma je u porastu”, navode u zahtjevu.

Sirovina se izvozi i rasprodaju se resursi po najnižim mogućim cijenama. Novi Zakon o šumama Federacije BiH bi mogao djelimično riješiti problem sa sirovinom, jer tvrtke koje se bave izvozom finalnih proizvoda nemaju dovoljne količine za proizvodnju. Poduzetnici apeliraju na vlast da hitno zabrani izvoz trupaca ili da uvede taksu za izvoz. Orijentacijom na izvoz isključivo finalnih proizvoda ne samo da bi se ograničio izvoz sirovina, već bi se povećao i broj zaposlenih u tom sektoru.

Ako se ubrzo ne donese Zakon o šumama FBiH, poduzetnici traže donošenje Uredbe o kriterijima za raspodjelu sirovine drvnoj industriji kako bi se osigurala opskrba za tvrtke koji su izvoznici i koji se bave finalnom proizvodnjom. “Hrvatska je nedavno zabranila izvoz trupaca, a to je učinila i Crna Gora. Koliko god da će to pozivno utjecati na gospodarstvo tih zemalja, ta nenajavljena mjera bitno će utjecati i na drvoprerađivački sektor Bosne i Hercegovine, ali negativno. Ako vlast u BiH hitno ne reagira, bit će ugroženo oko pet tisuća radnih mjesta jer je velika potražnja za namještajem od hrasta čija se sirovina dosad uvozila iz Hrvatske. Potrebno je drvnu industriju proglasiti strateškom granom gospodarstva BiH, jer ima vlastitu sirovinsku osnovu, dugogodišnju tradiciju i izraziti suficit”, navodi se u priopćenju za javnost udruženja.

Komentirajte prvi

New Report

Close