Prognoze za ‘cloud’ digle Microsoft na novi rekord

Autor: Tomislav Pili , 21. srpanj 2019. u 22:00
Prihodi od Windowsa i Xboxa narasli su na 11,3 milijarde dolara/REUTERS

Kompanija predviđa da će u idućem tromjesečju prihodi segmenta računalstva u ‘oblaku’ iznositi između 10,3 i 10,5 milijardi dolara.

Vrijednost dionica Microsofta uzletjela je prošlog tjedna na rekordnu razinu nakon objave izvješća za prošlo tromjesečje koje je pokazalo nastavak rasta prihoda segmenta računalstva "u oblaku".

Rast prihoda tog segmenta koji nosi naziv Azure u četvrtom fiskalnom tromjesečju koje je završilo 30. lipnja iznosio je 64 posto, u usporedbi sa 89 posto godinu ranije te 73 posto u prethodnom kvartalu.

Više od očekivanja
Microsoft ne objavljuje konkretne brojke za Azure, "utapljajući" ga u segment Inteligentnog odjela "u oblaku", a koji je imao prihode od 11,4 milijardi dolara. Analitičari su prognozirali 11 milijardi dolara. Međutim, glavni razlog rasta cijene dionice za 2,6 posto na 140 dolara prognoze su za prvi fiskalni kvartal. Microsoft predviđa da će prodaja cloud odjela iznositi između 10,3 i 10,5 milijardi dolara, iznad prosjeka očekivanja analitičara od 10,1 milijardu dolara.

 

64 posto

iznosio je rast prihoda računalstva u 'oblaku' u prošlom kvartalu

Podsjetimo, otkako je Satya Nadella preuzeo kormilo 2014. godine, Microsoft je naglasak u poslovanju prebacio s operativnog sustava Windows na računalstvo u "oblaku". Rast tog segmenta donio je kompaniji u travnju prelazak granice od bilijun dolara tržišne kapitalizacije čime je uvjerljivo najvrednija kompanija na svijetu čije su dionice na burzi. U tom segmentu poslovanja Microsoftu je glavni konkurent Amazon Web Services (AWS) koji je tržišni lider s gotovo 33 posto udjela, prema podacima tvrtke Canalys. Microsoft drži 14,6 posto udjela, a Google malo manje od 10 posto.  

Prednost pred AWS-om
No, Microsoftova je prednost pred AWS-om što korisnicima nudi i softver za njihove podatkovne centre. Što se tiče ostalih segmenata poslovanja, softver za produktivnost ostvario je rast prihoda od 14,3 posto na 11,05 milijardi dolara, zahvaljujući dvoznamenkastom rastu prihoda od LinkedIna i Officea 365.

Segment osobnog računalstva – koji sadrži prihode od Windowsa i Xbox igraćih konzola – zabilježio je rast prihoda na 11,3 milijarde dolara. Analitičari su očekivali rezultat malo niži od 11 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close