Profiti američkih peradara zbog burgera od govedine lete u nebo

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2014. u 17:41
Slavko Midžor/PIXSELL

Prodaja piletine leti u nebo zbog rekordnih cijena goveđeg i svinjskog mesa

Dok su u Japanu odlučili zbog straha od širenja ptičje gripe odlučili pobiti više od sto tisuća kokoši, uzgajivači piletine u SAD-u zadovoljno trljaju ruke zbog činjenice da bi im 2014. godina mogla biti najprofitabilnija u povijesti. Prodaja piletine leti u nebo zbog rekordnih cijena burgera od govedine i svinjskih kotleta, piše Bloomberg.

Amerikanci kupuju više piletine kao jeftiniju alternativu, baš kao što sve veći broj restorana brze hrane dodaje nove menije koje uključuju pileće meso. Jagma za piletinom povećala je cijenu piletine na rekordne razine, što povećava profite najvećih američkih proizvođača pilećeg mesa koji prije nekoliko mjeseci nisu pretpostavljali da bi moglo doći do ovakve potražnje koju ne mogu u potpunosti zadovoljiti.

Čak i uz povećanje cijene piletine, ona je još uvijek jeftinija alternativa od ostalog mesa. Istovremeno je potražnja za govedinom i svinjetinom pala na rekordno niske razine. Stočni fond SAD-a, pokazuju državni podaci, najmanji je u posljednjih 63 godine što je dovelo do porasta cijene crvenog mesa. Razlog smanjenju je suša i visoki troškovi uzgoja, dok je virusna bolest ubila veliki broj svinja u 28 saveznih država.  

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close