Prodaja opreme za 5G podigla dobit Ericssona

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2022. u 22:00
Prilagođena operativna dobit uvećana je devet posto, na 11,9 milijardi kruna/Reuters

Neto prihod na razini grupe porastao je u posljednja tri lanjska mjeseca dva posto, na 71,3 milijarde kruna (6,8 milijardi eura).

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson objavio je u utorak da je povećao dobit u četvrtom tromjesečju zahvaljujući poboljšanoj prodaji opreme za 5G mreže koja je nadoknadila smanjeni tržišni udio u Kini.

Neto prihod na razini grupe porastao je u posljednja tri lanjska mjeseca dva posto, na 71,3 milijarde kruna (6,8 milijardi eura). Prihod u Kini pao je za 1,8 milijardi kruna, što je snizilo stopu rasta prihoda za tri postotna boda.

Organski prihod od prodaje opreme za mreže nove generacije uvećan je tri posto, unatoč smanjenom tržišnom udjelu u Kini. Prilagođena operativna dobit uvećana je devet posto, na 11,9 milijardi kruna.

Ericsson je u Kini izgubio ugovore nakon švedske zabrane poslovanja s Huaweijem i suočen je sa žešćom konkurencijom među kojom se izdvaja finska Nokia.

U nastojanju da proširi svoj 5G portfelj, Ericsson je uložio više od sedm milijardi dolara na kupnju dviju kompanija, tvrtke za komunikaciju u oblaku Vonage i proizvođača opreme za bežičnu mrežu Cradlepoint.

U vezi 5G mreža, jučer je odvojeno Europski revizorski sud objavio kako države članice EU-a znatno kasne s njihovim uvođenjem, čime se dovodi u pitanje ostvarenje EU ciljeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close