Privatni partner za javnu rasvjetu u Nišu

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2019. u 21:59
Privatni partner od grada će dobivati naknadu za održavanje javne rasvjete 10 do 15 godina/Nikola Čutuk/PIXSELL

Gradska uprava planira značajnu uštedu realizacijom javno-privatnog partnerstva.

Za realizaciju projekta obnove, racionalizacije i održavanja sustava javne rasvjete u Nišu bit će angažiran privatni partner, nakon što je Gradsko vijeće zadužilo Ured za lokalni i ekonomski razvoj i projekte da realizira proces javno-privatnog partnerstva (JPP).

Bojan Gajić, energetski menadžer grada Niša, smatra da bi za grad to značilo značajnu uštedu jer ima obvezu da privatnom partneru plaća godišnju naknadu za održavanje, a privatnik će iz te naplate vratiti ulaganje, piše Danas.

 

5 mil.

eura vrijedan je javno-privatni projekt održavanja niške javne rasvjete

Održavanje javne rasvjete u Nišu do sada je bilo povjereno Parking servisu, a Gajić procjenjuje da bi s JPP-om Niš daleko manje izdvajao za javno osvetljenje. "Očekujemo da će kvalitet javne rasvjete za građane biti bolji, što će unaprijediti život naših sugrađana. Kvalitetnijom rasvjetom se smanjuje i potrošnja energije, a daje se doprinos i zaštiti okoliša i smanjenju emisije štetnih plinova", kaže Gajić.

Prema njegovim riječima, projektom za javnu rasvjetu bit će utvrđeno hoće li će privatni partner održavati samo zamjenu sijalica, ili i stupova, pa i održavanje cijelog sustava. Privatni partner imat će obvezu održavanja javne rasvjetu u sljedećih 10 do 15 godina jer je cijeli projekat vrijedan četiri do pet milijuna eura. Projekt javne rasvjetu u Nišu mora odobriti vladino povjerenstvo za JPP. 

Komentirajte prvi

New Report

Close