Prije dolaska u RH Alijev na ulici ostavio 500 gnjevnih prosvjednika

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2013. u 19:50
Arhivska fotografija: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Prosvjed je jedan u nizu što ih je potaknula smrt mladoga vojnika Džajhuna Gubadova 7. siječnja u vojarni, a njegova smrt jedan je u nizu sličnih događaja u azerbajdžanskim vojarnama u posljednjih nekoliko godina.

 Hrvatska i Azerbajdžan su prijateljske zemlje kojima se pružaju odlične mogućnosti za suradnju na svim područjima, posebice gospodarskim, a upravo potpisana predsjednička deklaracija o strateškom partnerstvu ne samo da je potvrda dobrih odnosa već i poticaj za daljnje jačanje suradnje, složili su se danas u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov gost, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev koji su također razgovarali i o izazovima u svojim regijama.

Devetnaest hrvatskih tvrtki posluje u Azerbajdžanu ili su pred sklapanjem poslova u toj energentima bogatoj kavkaskoj zemlji, a nakon sastanka gospodarstvenika i dužnosnika dviju zemalja u ponedjeljak u Zagrebu očekuje se još niz konkretnih poslova, ocijenili su u sudionici hrvatsko-azerbajdžanskog poslovnog foruma. Više o tome pročitajte ovdje.

A što je  predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev ostavio u vlastitoj domovini za vrijeme dolaska u Hrvatsku? Prosvjede.

Azerbajdžanska policija uhitila je u nedjelju naime više desetaka prosvjednika koji su demonstrirali protiv nasilja u vojarnama, a njihov je skup razbila vodenim topovima i gumenim mecima.

Prosvjed je jedan u nizu što ih je potaknula smrt mladoga vojnika Džajhuna Gubadova 7. siječnja u vojarni, a njegova smrt jedan je u nizu sličnih događaja u azerbajdžanskim vojarnama u posljednjih nekoliko godina. Gubadov (18) smrtno je stradao pod nerazjašnjenim okolnostima, iako je ministarstvo obrane isprva izvijestilo da je umro od posljedica srčanog napada.

Članovi njegove obitelji vjeruju da je pretučen na smrt. Pošto je otvorena istraga o slučaju, četvorica vojnika su uhićena.

Oko 500 demonstranata, uglavnom oporbenih aktivista, okupilo se u glavnome gradu Bakuu ističući fotografije pokojnog vojnika.

"Ne mogu biti indiferentan prema činjenici da u našoj vojsci gotovo svaki tjedan smrtno strada jedan mladi vojnik", rekao je jedan od prosvjednika ističući tri fotografije mrtvih azerbajdžanskih vojnika.

Vojni analitičari kažu da su vojsci nužno potrebne reforme, da vojnicima nedostaje morala i predmet su kroničnog zlostavljanja svojih nadređenih. Prošle je godine 77 azerbajdžanskih vojnika izgubilo živote u neborbenim izgredima, uključujući samoubojstva.

Zapadne vlade i organizacije za obranu ljudskih prava optužuju azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva, koji je na predsjedničkoj dužnosti 2003. naslijedio svog oca, za namještanje izbora i represiju prema oporbi. Azerbajdžanske snage sigurnosti često se vrlo žestoko obračunavaju s prosvjednicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close