Azerbejdžan je ono što je Dubai bio prije 10 godina

Autor: Agencija VLM , 11. ožujak 2013. u 17:15
Nadan Vidošević; Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Predsjednik Aliyev je na kraju sastanka rekao “ja sam iznenađen, mislio sam da će ovo biti informativni sastanak”.

Nakon potpisivanja sporazuma u Vladi, azerbajdžansko izaslanstvo sudjelovalo je poslijepodne na Gospodarskom forumu u hotelu Esplanade ispred kojeg ih je dočekalo desetak prosvjednika Kuće ljudskih prava. Na forumu se okupilo 50-ak dužnosnika i gospodarstvenika, među kojima su bili i predstavnici 19 naših tvrtki -Viadukt, Geofoto, TDR, Končar, Ledo, Uljanik…

Sastanak je oduševio i hrvatsku delegaciju, a posebno predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević objasnio je kako su na sastanku sudjelovale tvrtke koje ili već rade u Azerbejdžanu ili su u vrlo poodmakloj fazi dogovora o suradnji.

– Predsjednik Aliyev je na kraju sastanka rekao "ja sam iznenađen, mislio sam da će ovo biti informativni sastanak, a ovo je bio operativni sastanak". Puno vrlo konkretnih stvari je dogovoreno, volio bih da se organizira skoro još jedna naša delegacija dolje jer ovdje nisu mogli biti svi oni koji su bili zainteresirani za sastanak – kaže Vidošević te dodaje kako je široki spektar interesa za poslovanje s tom zemljom.

'Agrokor tamo već nešto radi, ali se želi širiti'

– Tu je Viadukt u graditeljstvu, Končar sa svojim projektima, farmaceutika Jadran Galenski laboratorij, know how u medicinskim uslugama, Ledo i Agrokor koji već tamo nešto radi, ali se želi širiti. Cijeli set najboljeg u tehničkom i tehnološkom smislu što Hrvatska ima – tvrdi on te dodaje da vjeruje da RH ima realne mogućnosti. Predsjednik Aliyev je očekivao da će se nuditi tvrtke vezane uz eksploataciju nafte i plina, a zapravo je samo jedna tvrtka za to zainteresirana, Plinacro, a sve ostale tvrtke su nudile nešto novo.

– Strateški cilj Azerbejdžana je u sljedećem desetljeću udvostručiti sektore koji nisu vezani na naftu i plin – tvrdi Vidošević te dodaje kako je iskazan interes i za ulaganja Azerbejdžana u Hrvatskoj.

-Vrlo konkretno se razgovaralo o mogućnosti ulaganja na području Biograda za jedan medicinsko-rehabilitacijski centar, do poslova koji su tu pred potpisivanjem kao Geofoto za izradu vojne mape Afganistana – zaključio je Vidošević.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže pak da se predsjednik Aliyev iznenadio koliko naših tvrtki već posluje u njegovoj zemlji.

– Veliki benefit je i direktna komunikacija sa svim njihovim ministrima kako bismo digli robnu razmjenu. Veliki je potencijal u hrvatskom znanju, tehnologijama, ali i njihovog kapitala da investira u Hrvatsku – kaže ministar te dodaje da će se osobno potruditi da Vlada logistički prati naše kompanije koje posluju u toj zemlji.

>>> Geofotu se smiješi posao izrade vojnih karata za cijeli Azerbejdžan. Cijena? 99 mil. eura!

>>> Milanović potvrdio interes za opskrbom hrvatskog tržišta plinom iz Kaspijskog mora

Komentari (4)
Pogledajte sve

je to nekad bio Bizant?

Ako duša od čovika Nadan kaže da je dobar sastanak, ja mu apsolutno vjerujem. nadan je 20 godina jedan od ključnih igrača na hrvastkoj gospodarskoj sceni, i negov posao je vidljiv iz daleka…drago mi je što imamo na čelu takog vrlog i pametnog Nadana. Nažalost svi nejgovi menadžeri i dobitnici zlatne kune u Remetincu krate dane. Nadan se još uvijek dobro drži…

da je to bio informativni sastanak, onda bi se valjda našao netko pošten da azerbejdžance informira kako se kod nas ne isplati ni pokušavati ulagati, jer se apsolutno sve investicije blokiraju, posebno u dalmaciji, gdje se 100% blokira sve.

prijateljstvo i dugoročna suradnja se postižu povjerenjem i poštenjem, a najpoštenije bi im bilo reći: “dok ne čujete da se radikalno reformiralo pravosuđe, ne gubite vrijeme na nas”.

Čim vidim Vidoševića odmah znam da niš od toga ako neće biti “kvalitetno popraćeno” značajnim “privatnim ulaganjem” u njegov bankovni konto.

New Report

Close