Prevent opet na čelu BiH izvoznika

Autor: Poslovni dnevnik , 11. prosinac 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Presvlake za sjedišta u vozilima izvozni adut.

Glavni izvozni adut BiH su sjedala, posebno za automobilsku industriju, pokazuje statistika o vanjskotrgovinskoj razmjeni u prvih devet mjeseci ove godine.

Vrijednost izvezenih sjedala u tom razdoblju dosegnula je 514,42 mil. KM (više od 2 mlrd. kuna), a čak 374,5 mil. KM odnosi se na sjedala za vozila koja su uglavnom završila u pogonima u Njemačkoj, Španjolskoj i Turskoj gdje se nalaze tvornice najvećih svjetskih proizvođača automobila s kojima su BiH kompanije ugovorile isporuke sjedala, prenosi Glas Srpske.

U analizi vanjskotrgovinske razmjene, koju je usvojio Savjet ministara BiH, navedeno je da izvoz sjedala bilježi rast od 5 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Šire tržište, više kupaca

Najznačajnije izvozno tržište je Njemačka na koje su BiH tvrtke izvezle sjedala vrijedna 189,9 mil. KM, a slijedi Španjolska sa 89,4 mil. KM. Značajan je i izvoz na tržište Turske u koju su otišla sjedala vrijedna 22,1 mil, KM, navode u Vanjskotrgovinskoj komori.

Jedan od regionalnih lidera i vodeća kompanija u izvozu u tom području je Prevent grupa, u vlasništvu obitelji Hastor, koja proizvodi presvlake za autoindustriju. “Godišnje u našim pogonima proizvedemo dva milijuna kompleta auto presvlaka za vodeće svjetske brendove kao što su Folksvagen, Ford, Opel, BMW, Nissan, PSA grupa i druge. Najveći izvoz ostvarujemo na tržište Njemačke, Austrije, Francuske, Španjolske i Turske.

Osim auto presvlaka, vodeći smo proizvođač plastičnih i metalnih dijelova za autoindustriju, pa se tako godišnje iz Preventa opremi pet milijuna vozila u Europi”, objašnjavaju iz Preventa. Ta BiH kompanija je ove godine ostvarila povećanje izvoza za oko 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

“To je rezultat širenja tržišta i kupaca. Ukupan ostvareni izvoz u prvih deset mjeseci ove godine iznosi više od 250 milijuna eura”, navode iz Preventa.

Osim sjedala za automobilsku industriju, BiH ostvaruje i nezanemariv izvoz tapeciranih i sjedala s drvenim okvirima čija je vrijednost u prva tri ovogodišnja tromjesečja dosegnula 117,1 mil. maraka, dok je u sektoru vrtnih sjedala izvoz iznosio 19,4 mil. maraka.

 

2 milijuna

kompleta presvlaka za automobile proizvede godišnje Prevent

Električna energija je na drugom mjestu proizvoda koji su imali najveći udjel u BiH izvozu. Od izvoza struje za devet mjeseci je od inozemnih kupaca naplaćeno 337,56 mil. KM, što je za 59 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine.

Proizvodi iz kategorije “obrađeno drvo” zauzimaju treće mjesto na izvoznoj listi i od njih je prihod iznosio 265,72 mil. KM, čime je na godišnjoj razini ostvaren rast od 4 posto.

Raste izvoz drvnog sektora

“Drvni sektor bilježi stalno povećanje izvoza. Samo obrađeno drvo mjereno po dužini izvezli smo u vrijednosti od 299,2 mil. KM, a najviše u Hrvatsku, Njemačku, Srbiju i Švicarsku.

Naš najvažniji resurs su šume i treba ga iskoristiti te stvoriti prilike za drvnu industriju”, objašnjavaju iz Vanjskotrgovinske komore. Kada je riječ o uvozu, najviše je potrošeno za proizvode iz kategorije naftnih ulja, čak 696,44 mil. KM. Na drugom mjestu su automobili sa 518,42 mil. KM i sirova nafta sa 389,18 mil. KM.

 

21 milijardu

kuna iznosio je vanjskotrg-govinski deficit BiH u prva tri tromjesečja 2018.

Vrijednost ukupne robne razmjene BiH s inozemstvom u prvih devet mjeseci iznosila je 21,40 milijardi KM. Na uvoz otpada 13,31 milijarda, a na izvoz 8,09 milijardi KM. Deficit je na kraju rujna iznosio 5,21 milijardu KM (oko 20,8 mlrd. kuna). 

Komentirajte prvi

New Report

Close