Premijer donio odluku koja nikome nije jasna: To je kao da gradite borbene zrakoplove, a nemate pilote

Autor: Tomislav Pili , 21. svibanj 2020. u 10:14
FOTO: GettyImages

Međutim, Abeov plan pokazuje koliko je vlada u Tokiju zabrinuta činjenicom da je pandemija razotkrila kako Japan nema dovoljno vlastitih kapaciteta. “To je pitanje nacionalne sigurnosti i epidemija je to pokazala”, naglašava Akihisa Maeda.

Iako više od 10.000 respiratora leži na zalihama, a nema ni dovoljno kvalificiranih medicinara za njihovo rukovanje, japanski premijer Shinzo Abe zatražio je od tamošnjih kompanija da proizvedu dodatnih 2000 tih uređaja kako bi ojačao nacionalnu sigurnost zemlje. Kako piše Reuters, u japanskim bolnicama neiskorišteno je 4700 respiratora, a dodatnih 8700 raspoređeno je u odjelima za intenzivnu skrb. Međutim, tamo se samo manji dio tih uređaja koristi u liječenju najtežih slučajeva oboljenja od COVID-19.

Prema podacima s početka svibnja, od 4500 hospitaliziranih slučajeva, samo njih 270 nije moglo samostalno disati. U Japanu je do sada od koronavirusa preminulo manje od 800 ljudi. Većina japanskih bolnica respiratore je kupila u inozemstvu, a ministarstvo zdravstvo tvrdi da su dovoljno opremljene s tom vrstom medicinskih aparata. “To je vjerojatno više nego što Japan trenutno treba. Istina je da nema dovoljno kvalificiranih ljudi koji bi s njima rukovali”, naglašava Akihisa Maeda, dužnosnica ministarstva zdravstva zadužena za politiku nabave medicinskih uređaja, upitana o broju respiratora. “To je kao da gradite borbene zrakoplove, a nemate pilote”, komentirao je premijerov plan jedan japanski liječnik koji je želio ostati anoniman.

Međutim, Abeov plan pokazuje koliko je vlada u Tokiju zabrinuta činjenicom da je pandemija razotkrila kako Japan nema dovoljno vlastitih kapaciteta. “To je pitanje nacionalne sigurnosti i epidemija je to pokazala”, naglašava Akihisa Maeda. Kako tvrdi, cilj je japanske vladi smanjiti ovisnost u uvozu iz SAD-a, Europe i Kine. Međutim, domaću proizvodnju neće biti lako povećati, tvrde japanski proizvođači. “Kada sam čuo za plan, moja je prva pomisao bila da će biti teško doći do dijelova”, kaže Akikazu Endo, šef prodaje i marketinga kompanije Sanko. Taj proizvođač do sada je imao kapacitet od 30 respiratora godišnje, a planirao je podići proizvodnju za 10 puta. Međutim, ubrzo je smanjio ambicije na 50 uređaja na godinu.

Naime, Sanko kupuje elektroničke dijelove u Kini, a na njihovu isporuku treba čekati najmanje šest mjeseci, pojašnjava Endo. Dužnosnici ministarstva gospodarstva i trgovine posjetili su Sanko i preporučili tvrtku japanskim proizvođačima elektronike. Međutim, prije početka proizvodnje treba provesti testiranja dijelova, što zahtijeva vrijeme i novac, kaže Endo. Kompanija Nihon Kohden također godišnje na tržište izbacuje samo 30 respiratora. U idućih šest mjeseci proizvodnju namjerava povećati na 1000 komada, a u pregovorima je s dobavljačima dijelova, istaknula je glasnogovornica za Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close