Prekinut ukrajinski izvoz žitarica

Autor: Poslovni dnevnik , 30. ožujak 2022. u 22:00
Foto: Pixabay

Ruska mornarica blokira pristup ukrajinskim lukama čime se zapravo prekida izvoz žitarica, a trenutno su 94 broda s hranom spriječena u ulasku u Sredozemno more.

Ruska invazija na Ukrajinu i blokada crnomorskih luka gotovo je zaustavila ukrajinski izvoz žitarica, o kojemu u velikoj mjeri ovise mnoge zemlje, piše u srijedu ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Agencija ističe upozorenje američkog State Departmenta prema kojem oko 30 posto svjetskog izvoza pšenice u normalnim okolnostima dolazi iz regije Crnog mora, kao i 20 posto kukuruza i 75 posto suncokretovog ulja.

Prema američkim izvorima, ruska mornarica blokira pristup ukrajinskim lukama čime se zapravo prekida izvoz žitarica, a trenutno su 94 broda s hranom spriječena u ulasku u Sredozemno more.

Stoga mnogi brodari oklijevaju slati svoje brodove u Crno more, čak i u ruske luke. Prema Human Rights Watchu, ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je prehrambenu situaciju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Konkretno, Libanon osigurava 80 posto potreba za pšenicom iz Ukrajine; Egipat kupuje pšenicu kao i velike količine biljnog ulja.

Komentirajte prvi

New Report

Close