Poznati slovenski imunolog: Nikada nismo bili tako blizu kraju pandemije, trećeg vala neće biti

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2020. u 08:45
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Problem je kod ovog virusa što se vrlo brzo širi, no opet ne tako brzo da bi se zarazila cijela populacija na planetu.

Sveučilišna bolnica Charite u Berlinu vjerojatno je najbolja medicinska ustanova u Njemačkoj. Slovenski liječnik, imunolog Andrej Trampuž, šef odjela za infektologiju i septičku kirurgiju te poznate bolnice u razgovoru za Večernji list komentirao je trenutačnu situaciju te kolika je mogućnost za završetak pandemije.

– S jedne strane situacija je ozbiljna, no s druge i optimistična jer nikada nismo bili tako blizu kraju pandemije. No, tragedija bi za svakoga bila da se zarazi i možda umre sada kada i vidimo taj kraj. To je nešto što se može spriječiti – kaže dr. Trampuž.

– Slovenija i Hrvatska bile su među najboljima u prvom valu, zaista jako dobre. Vrlo brzo su reagirale, a imale su i prednost, više vremena nego Austrija ili Švicarska koja je iz Italije brzo dobila virus. Zbog toga su mogle brzo reagirati. Ali, to je paradoks onih koji nisu odmah uvidjeli opasnost misleći, jer su bili jako uspješni u prvom valu, da nije tako ozbiljno. I onda nisu bili spremni na drugi val koji je uvijek opasniji. Tako je bilo i kod španjolske gripe, kao i kod drugih pandemija. Jer, virus se u prvom valu proširi svuda, a kada dođe zima i ljudi se zatvore, počne dolaziti odasvud, nema više žarišta. I to se dogodilo tim zemljama. Izgubljeno je puno vremena koje je trebalo potrošiti na pripremu, rekao je poznati imunolog za Večernji.

Je li ipak moguće da nakon cijepljenja dođe i treći val?

Ne. Kod španjolske gripe bio je i treći val, ali je bio manji. No, tada nije bilo cjepiva. A sada će doći tako brzo kao nikada prije u povijesti. Tako najvjerojatnije neće doći do trećeg vala, a ako doista dođe do cijepljenja u siječnju, onda mislim da će čak i drugi val biti brzo zaustavljen. Imamo i sreću da koronavirus ne mutira kao kod influence gdje svake godine imamo druge sojeve. Koronavirus je uvijek isti pa će prvo cjepivo štititi više mjeseci, možda čak i godina.

Znači, imunitet bi mogao biti trajan nakon cijepljenja?

Neće biti trajan, imunost će padati nakon nekoliko godina, no ako se pojave nove infekcije kod cijepljenih ljudi, znat ćemo da moramo cijepiti još jednom. Zasad ne znamo hoće li se raditi o mjesecima ili godinama. No, ako virusa u tom trenutku neće biti, pitanje će biti treba li doista ponovo cijepiti. Možda će biti dovoljna samo visoka razina praćenja, pa ako se negdje pojavi, da se organizira cjepivo. Problem je kod ovog virusa što se vrlo brzo širi, no opet ne tako brzo da bi se zarazila cijela populacija na planetu. Nakon jedne godine imamo možda deset posto zaraženih. To znači i da nikada nećemo dostići imunitet krda, možda za nekoliko godina, no tada bismo imali i milijardu mrtvih.

Komentirajte prvi

New Report

Close