Pozadina najveće utaje poreza ikad ostaje nepoznata

Autor: Tomislav Pili , 08. kolovoz 2016. u 08:52
Foto: Reuters

Ostavku je dao i ekonomist Joseph Stiglitz koji ističe da panamska vlada uporno potkopava rad neovisnog povjerenstva.

Ekonomist ovjenčan Nobelovom nagradom Joseph Stiglitz dao je prošlog tjedna ostavku na mjesto člana povjerenstva koje je trebalo istražiti pozadinu skandala "Panamski dokumenti" čime će ta najveća globalna shema utaje poreza u povijesti vjerojatno ostati nerazjašnjena.

Uz Stiglitza, ostavku u sedmeročlanom povjerenstvu dao je i švicarski antikorupcijski stručnjak Mark Pieth. Obojica su u obrazloženju ostavki navela kako panamska vlada čini sve kako bi ih omela u pokretanju istrage. "Nevjerojatno je koliko su nas pokušavali potkopati", istaknuo je Stiglitz, a prenosi Reuters. Čuveni ekonomist i Pieth pridružili su se povjerenstvu koje je trebalo istražiti panamski financijski i pravnis sustav kako bi se doznalo kako je odvjetnička tvrtka Mossack Fonseca čak 40 godina mogla služiti klijentima iz cijelog svijeta u otvaranju offshore tvrtki.  

Podsjetimo, u travnju je skupina istraživačkih novinara objavila 11,5 milijuna dokumenata koji su iscurili iz Mossack Fonsece. Afera je nazvana "Panamski dokumenti".  Panamski predsjednik Juan Carlos Varela po izbijanju afere je izjavio kako će neovisno povjerenstvo utvrditi stupanj pravnih i financijskih praksi. Na prvom sastanku u lipnju povjerenstvo je zatražilo izvješće panamske vlade koje na kraju nije dobilo. Stiglitz smatra da je "panamska vlada pod pritiskom ovih koji ostvaruju profit od netransparentnog  financijskog sustava u Panami". Ostalih pet članova najavilo je nastavak rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close