Potpora za ‘fiću’ digla na noge uvoznike vozila

Autor: Rato Petković / VLM , 27. ožujak 2013. u 19:58
Cijena Fiatova modela 500L pala je na 10.990 eura/PIX

Svaka tvrtka koja bude proizvodila automobile u Srbiji dobit će subvenciju.

Uvoznici automobila u Srbiji digli su se na noge zbog odluke Vlade da sa 15 milijuna eura subvencionira Fiatovu proizvodnju u Kragujevcu i time snizi cijenu automobila 500L na tom tržištu. Tvrde da je riječ o nelojalnoj konkurenciji, zbog koje će morati otpustiti 1.500 zaposlenih. Pribojavaju se da će se smanjiti ionako skromna prodaja uvoznih automobila. Lani ih je prodano svega 22 tisuće, a prva dva mjeseca 2013. nastavljen je trend pada potražnje.

Potez Vlade uslijedio je nakon što se pokazalo da je cijena od 15 tisuća eura za 500L previsoka za kupce u Srbiji. Od 48 tisuća proizvedenih automobila u Kragujevcu, na tom tržištu prodano je manje od deset. Već prvog dana sajma automobila, koji se održava u Beogradu ministar gospodarstva Mlđan Dinkić je potpisao protokol sa Antoniom Ferarom, direktorom kragujevačke tvornice, kojim je cijena snižena na 10.990 eura. Nakon smanjene cijene samo u jednom danu prodano je 30 vozila i to kod jednog od mnogobrojnih dilera.

Nakon prosvjeda uvoznika Dinkića je požurio objasniti kako se potpora ne odnosi na smanjenje cijene, već za otvaranje novih radnih mjesta u tvornici, a da je poslovodstvo Fiata ta sredstva iskoristilo za smanjenje cijena i subvencioniranje kupovine automobila na kredit, tako što bankarske kamate neće biti veće od tri posto. Uz to će biti otvoreno još 600 novih radnih mjesta i uvedena treća smjena. Da bi bio uvjerljiv Dinkić je obećao kako će svaka kompanija, koja bude proizvodila automobile u Srbiji također dobiti subvenciju iz proračuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

taj Fićo u Slovačkoj ima cijenu od 10.500€, kod nas 15.500€, svaki komentar na račun države i onih koji je vode zadnjih 20 godina je suvišan…

Srbi me po dobrome iznenađuju svakim danom sve više. Izgleda da je Tadić sve ovo zakotrljao, pa ovi nastavili po istome. Lijepo vi dečki napravite tvornicu pa ćemo mi subvencionirati. Tako jednostavno a tako efikasno, odbijte trgovci….

New Report

Close