Poticaj države francuskim prehrambenim startupima

Autor: Tomislav Pili , 09. kolovoz 2021. u 22:00
Vladin program rezultirao je desecima obećavajućih projekata/REUTERS

Gastronomska scena Pariza sve bogatija inovativnim tvrtkama.

Parišku kulinarsku scenu počeli su obogaćivati startupi koji se bave inovativnom proizvodnjom hrane. No, rastući broj takvih startupa zasluga je vladinog programa poticanja tehnološkog sektora.

Kako piše Deutsche Welle, posljednjih godina francuska prijestolnica pretvorila se u središte prehrambene tehnologije s najmanje desetak klastera, akceleratora i inkubatora usmjerenih na podršku inovativnim prehrambenim projektima.

No, država je pružila ključnu podršku. Francuska vlada 2019. je objavila da će u iduće tri godine usmjeriti do 5 milijardi eura od institucionalnih investitora u tehnološke tvrtke, posebice za financiranje razvoja u kasnijoj fazi. Taj je novac trebao razviti poslovanje startupa, potaknuti inovacije i investicije i učiniti Pariz vodećom tehnološkom destinacijom u Europi.

Inkubatoru Smart Food Paris, koji financira gradska vlast, startupi plaćaju mjesečnu naknadu od 1600 eura za savjetovanje, mentoriranje i poslovne kontakte kao i najam tri coworking mjesta. Međutim, nesumnjivo je da je takvim startupima pomogla i reputacija Francuske kao gastronomske meke.

Prema podacima pariške investicijske agencije kojoj je zadatak privući ulaganja u glavni grad, prehrambeni startupi 2019. privukli su 700 milijuna eura ulaganja.

Time je Francuska postala drugi najveći igrač u investicijama u prehrambenu tehnologiju u Europi, nakon Ujedinjenog Kraljevstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close