Postignut dogovor o jedinstevnom nadzoru banaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. ožujak 2013. u 18:52
Guliver/Thinkstock

Pod jedinstvenim nadzorom neće biti samo banke iz eurozone nego iz drugih zemalja koje žele sudjelovati u tom mehanizmu.

 Irsko predsjedništvo i pregovarači Europskog parlamenta postigli su u utorak politički dogovor o jedinstvenom nadzoru banaka, što predstavlja prvi korak u uspostavi bankovne unije, objavljeno je u Bruxellesu. "Jedinstveni nadzor je ključni element bankovne unije i vitalni korak prema razbijanju zatvorenog kruga između banaka i javnih dugova", rekao je irski ministar financija MIchael Noonan.

Uspostava jedinstvenog nadzornog mehanizma osnovni je preduvjet za izravnu dokapitalizaciju banaka iz Europskog stabilizacijskog mehanizma, fonda za financijsku pomoć zemljama članicama. Ministri financija zemalja članica EU-a postigli su 13. prosinca prošle godine načelni dogovor o jedinstvenom nadzoru banaka i na temelju toga dogovora vođeni su pregovori s Europskim parlamentom s kojim je sada postignut kompromis.

Pod jedinstvenim nadzorom neće biti samo banke iz eurozone nego iz drugih zemalja koje žele sudjelovati u tom mehanizmu. Sustav jedinstvenog nadzora trebao bi postati operativan od 1. ožujka 2014. godine. Europska središnja banka neposredno će nadzirati banke s bilancom većom od 30 milijardi eura ili one koje predstavljaju 20 posto BDP-a u državi u kojoj imaju sjedište. U svakoj državi neposredno će biti nadzirane tri najveće banke. Ukupno će pod jedinstvenim europskim nadzorom biti 150 do 200 banaka.

Sljedeći je korak u uspostavi bankovne unije uspostava zajedničkog europskog sustava za rješavanja bankarskih kriza, koji će omogućiti likvidaciju banaka u poteškoćama, a treći stup bankovne unije je uspostava zajedničkog sustava za osiguranje štednih depozita.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Imate grešku u naslovu članka…

New Report

Close