Poskupljenja su odavno ‘nepodnošljiva’, ali cijene će i dalje rasti

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2021. u 06:00
Građanima ipak najteže pada rast cijena osnovnih namirnica/S. Strukić/PIXSELL

Iz udruga koje se bave zaštitom potrošača kažu da svakodnevno primaju pozive o promjenama cijena te da je gotovo nemoguće izdvojiti proizvod čija cijena nije rasla.

Poskupljenja u BiH već su odavno prešla granice “podnošljivosti”. Stalni rast cijena doveo je do situacije u kojoj građani meso i sir kupuju na grame, a voće i povrće na komad.

No, ono što dodatno otežava trenutačnu situaciju i povećava zabrinutost je najavljeni mogući rast cijena i u idućoj godini, piše Večernji list BiH.

Iz udruga koje se bave zaštitom potrošača kažu da svakodnevno primaju pozive o promjenama cijena te da je gotovo nemoguće izdvojiti proizvod čija cijena nije rasla.

“Sve je poskupjelo, cijene konstantno divljaju. Građani danas više novca izdvajaju za hranu, lijekove, ogrjev, naftu, građevinski materijal”, navode iz udruga, ističući da građanima ipak najteže pada rast cijena osnovnih namirnica jer su i bez njih jedva spajali kraj s krajem.

Problem je što oko 80% bh. građana mjesečno zarađuje manji iznos od prosječne plaće, a poskupljenja se nastavljaju. Već sad, u odnosu na lani, izdvaja se od 30-40% novca više. Kada je riječ o prehrambenim namirnicama bez kojih je nezamisliv život, a koje su u BiH znatno poskupjele, to su brašno, meso, mlijeko, sir, voće i povrće, kava.

Prema riječima stručnjaka, cijena bi mogla rasti do 2023. Koliki je nerazmjer u mjesečnim plaćama i iznosu koji treba izdvojiti za mjesečnu potrošačku košaricu, pokazuju podaci Saveza samostalnih sindikata u BiH.

“Potrošačka košarica u studenom je iznosila 2190,30 KM i za 88,59 KM bila je skuplja od košarice za listopad, a prema posljednjem objavljenom podatku, iz rujna, prosječna plaća bila je 998 KM, navodi SSS BiH.

Podaci prikazuju da je pokrivenost potrošačke košarice prosječnom plaćom 45,56%, a samo za hranu potrebno je izdvojiti 48%. Pridodaju li se tome troškovi stanovanja, režije, obrazovanje…, iznos košarice prelazi 2000 KM, što malo tko može isfinancirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close