Posebni vlak, možda Kimov, viđen u ljetovalištu

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2020. u 10:59
FOTO: Reuters

Premda navode da je vjerojatno riječ o Kimovu vlaku, Reuters to neovisno nije mogao provjeriti, niti činjenicu nalazi li se u Wonsonu.

Posebni vlak koji možda pripada sjevernokorejskome vođi Kim Jong Unu primijećen je u ljetovalištu u toj zemlji, prema satelitskim snimkama koje su američki stručnjaci projekta za praćenje Sjeverne Koreje, u jeku oprečnih izvješća o Kimovu zdravlju i mjestu boravka.

Projekt 38 North u svojem izvješću u subotu navodi da je vlak bio na “postaji za dužnosnike” u Wonsonu 21. i 23. travnja. Postaja je namijenjena korištenju Kimove obitelji, dodaje se.

Premda navode da je vjerojatno riječ o Kimovu vlaku, Reuters to neovisno nije mogao provjeriti, niti činjenicu nalazi li se u Wonsonu.

“Prisutnost vlaka ne dokazuje da Kim ondje boravi niti bilo što naznačuje o njegovu zdravlju, no daje težinu izvješćima da Kim boravi na elitnom mjestu na istočnoj obali”, navodi se u izvješću.

Nagađanja o njegovu zdravlju pojavila su se prvi put jer nije prisustvovao obljetnici rođendana osnivača Sjeverne Koreje, Kimova djeda Kim Il Sunga, 15. travnja.

Kina je poslala skupinu stručnjaka u Sjevernu Koreju, uključujući medicinske stručnjake, da savjetuju Kim Jong Una, prema trima osobama upoznatim sa situacijom.

Izvješćivanje iz same Sjeverne Koreje teško je zbog stroge kontrole informacija.

Kim Jong Un, koji je na vlast došao 2011. nakon smrti svojeg oca nema jasnog nasljednika za mjesto vođe u toj nukearno naoružanoj zemlji, što bi moglo značiti veliki međunarodni rizik.

Dnevnik NK, južnokorejska internetska stranica, citira neimenovan izvor u Sjevernoj Koreji koji je u ponedjeljak rekao da je Kim na medicinskom tretmanu u odmarališnom okrugu Hyangsan, sjeverno od glavnoga grada Pjongjanga.

Rečeno je da se Kim oporavlja nakon što je bio podvrgnut kardiovaskularnom postupku 12. travnja.

Nakon toga mnoga su južnokorejska medijska izvješća citirala  su neimenovane izvore ovaj tjedan da Kim možda boravi u Wonsanu.

U petak lokalna novinska agencija Newsis  navodi južnokorejske obavještajne izvore koji izvješćuju da je u Wonsanu viđen posebni vlak za Kimovu upotrebu, a da je Kimov privatni avion ostao u Pjongjangu.

Newsis je objavio da se Kim možda sklonio od covida-19, respiratorne bolesti uzrokvoane koronavirusom.

Sjevernokorejski državni mediji zadnji put su izvijestili o tome gdje se Kim nalazi kad je predsjedao skupom 11. travnja.

Već je bilo situacija kad sjevernokorejski mediji nisu znali gdje se Kim, za kojeg se pretpostavlja da ima 36 godina, nalazi. Primjerice, 2014. nestao je na dulje od mjesec dana  a sjevernokorejska državna televizija pokazala je kasnije snimku kako šepa.

Nagađanjima o njegovu zdravlju pridonose činjenice da je žestok pušač, da je očito dobio na težini nakon preuzimanja vlasti te obiteljska anamneza kardiovaskularnih problema.

Komentirajte prvi

New Report

Close