Gdje je Kim Jong Un? Kineski mediji pišu da je mrtav, japanski da je u komi

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2020. u 09:33
FOTO: REUTERS/Heo Ran/File Photo

Brojni strani mediji već danima spekuliraju o zdravstvenom stanju sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una. S obzirom na to da već dva tjedna nije viđen u javnosti, a pozivajući se na izvore iz Kine i Južne Koreje, mediji pišu da je teško bolestan, mrtav ili da se oporavlja od operacije srca.

No, s obzirom na to da se radi o vjerojatno najzatvorenijoj državi na svijetu, ovakva je nagađanja nemoguće provjeriti sve dok sama Sjeverna Koreja ne objavi konkretnu vijest o tome što se s “Dragim vođom” zapravo događa.

Kada su počele spekulacije?

Kim Jong Un je nedavno propustio proslavu djedovog rođendana koja se svake godine obilježava 15. travnja. Radi se o jednom od najvećih događaja u zemlji s obzirom na to da se na taj dan slavi rođenje osnivača države, piše BBC., a prenosi N1.

Glasine o lošem zdravstvenom stanju je dodatno raspirila činjenica da sjevernokorejski vođa proslavu nikada nije propustio te da se čini prilično nevjerojatno da bi jednostavno odlučio da na nju ne dođe. Stoga je bilo gotovo nemoguće izbjeći pojavu svakakvih nagađanja koje je gotovo nemoguće potvrditi.

Kim Jong Un se u programu sjevernokorejskih državnih medija posljednji put pojavio 12. travnja prilikom inspekcije flote vojnih aviona, no fotografije koje su tada objavljene ne govore o točnom datumu na koji se obilazak uistinu dogodio. Poznato je da je samo dan ranije predsjedao važnom političkom sastanku, o čemu su ponovno izvijestili državni mediji. No, od tada su u javnosti više nije pojavljivao.
Jedna od prvih tvrdnji o teškom zdravstvenom stanju Kim Jong Una pojavila se u utorak na portalu koji uređuju sjevernokorejski prebjezi koji žive u Južnoj Koreji.

Anonimni izvor je za Daily NK izjavio kako se Kim Jong Un biti s kardiovaskularnim problemima još od prošlog kolovoza te da mu se stanju pogoršalo. Medij iz Hong Konga u subotu je objavio da je sjevernokorejski vođa mrtav, pozivajući se na vjerodostojne izvore.

Japanski časopis Shuken Gendai u petak je pisao kako je Kim u “vegetativnom” stanju.

S druge strane, na domaćem teritoriju, mediji Sjeverne Koreje ponašaju se kao da je sve savršeno normalno.

Stanje Kim Jong Una komentirao i Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je odbacio navode o Kimovoj bolesti ili smrti rekavši kako smatra da je izvješće koje to tvrdi netočno jer se temelji na starim dokumentima, prenio je Reuters. No, odbio je odgovoriti na pitanje je li u kontaktu sa sjevernokorejskim vlastima.

Reuters je u subotu objavio ekskluzivnu vijest kako je Kina u Sjevernu Koreju poslala ekipu liječnika kako bi pružili savjetodavnu podršku Kim Jong Unu, no, kako pišu, nisu mogli potvrditi radi li se o posjetu povezanim s lošim zdravljem sjevernokorejskog vođe.

Reutersovi anonimni izvori tvrde kako je kineska delegacija na čelu sa starijim članom komunističke partije u četvrtak iz Pekinga otputovala u Sjevernu Koreju, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na medijske upite.

Ovo nije prvi put da je sjevernokorejski vođa “nestao”

2014. godine Kim Jong Un nije bio viđen čak 40 dana, što je i tada potaknulo brojne glasine, među kojima i da je smaknut u državnom udaru. Ubrzo nakon toga se pojavio u javnosti noseći štap. Državni mediji tada su objavili da pati od “neugodnog fizičkog stanja”, no nisu željeli odgovoriti na nagađanja da zapravo pati od gihta.

Tko će ga naslijediti?

FOTO: REUTERS/Jorge Silva/Pool/File Photo

Japanski list ‘Yomiuri Shimbun’ objavio je plan Sjeverne Koreje koji podrazumijeva Unovog nasljednika ukoliko se njemu nešto desi.

Tvrde da je najizglednija nasljednica njegova sestra, Kim Yo-Jong (31). Prema navodima japanskog lista, Centralni odbor Radničke partije Sjeverne Koreje je krajem prošle godine održao sastanak na kojem je odlučeno da će u slučaju da Kim Jong-Un umre ili bude onesposobljen za vođenje državom, njegova sestra Kim Yo-Jong preuzeti vlast. Ona trenutno obavlja funkciju prvog potpredsjednika Centralnog odbora Radničke partije, a posebno je postala poznata kada je na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Južnoj Koreji predstavljala svoju zemlju.

Komentirajte prvi

New Report

Close