Poruka iz Bruxellesa: Ova je vlada ili potkapacitirana ili jednostavno ne želi slušati savjete

Autor: Poslovni.hr , 19. prosinac 2012. u 09:38
Foto. Patrik Maček/PIXSELL

Bruxelles bi volio napokon vidjeti reforme na koje je upozoravao.

'Prije nekoliko mjeseci, vrijeme je radilo u korist Hrvatske. Sad radi protiv nje. Tako, u sažetom obliku, situaciju opisuju diplomati kako je vide u Bruxellesu, piše Večernji list.

Lista primjedbi samo pola godine prije planiranog ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU, ne zvuči nimalo bezopasno. 'Sloveniju ste podcijenili', upozoravaju diplomati . Kako Večenji list doznaje, i povjerenik za proširenje Štefan Füle nezadovoljan je i kritičan prema načinu kako Hrvatska pristupa tom bilateralnom problemu.  Ulazak Hrvatske u EU gledaju kao potencijalno svijetlu točku kojom bi Hrvatska, jednom kad uđe na zajedničko tržište, bila prisiljena igrati po pravilima. I dalje se izrazito loše govori o izrazito lošoj investicijskoj klimi. 

Imidž države neprijateljski raspoložene prema investicijama je duboko ukorijenjen među diplomatima i u Bruxellesu, piše Večernji. Bruxelles bi volio napokon vidjeti reforme na koje je upozoravao. Isto kao i Amerikanci, koji su iznervirani inertnošću i zatvorenošću Hrvatske. Traži se fleksibilnije radno zakonodavstvo i trošenje ne preko svojih granica, tzv. Merkeličino šparanje.

Bruxelles je Vladi dao vremena, ali ono istječe. Ekonomist iz jedne od procjeniteljskih agencija,  kazao je za Večernji: 'Ova je vlada ili potkapacitirana ili jednostavno ne želi slušati savjete. Ili, što bi bilo najgore, oboje.' Poklope li se sve negativne prognoze te ne uđemo li u EU, u diplomatskim krugovima se spominje da bi mogući scenarij bio, koliko god sadašnja Vlada bila stabilna, rješenje po uzoru na Italiju, tehnička vlada i prijevremeni izbori.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentari (4)
Pogledajte sve

“‘Sloveniju ste podcijenili’, upozoravaju diplomati .”

A tko je za to zaslužan? Umišljena ministrica,sa svojim laprdajućim, drčnim, bahatim i docirajućim nastupom. Ona jednostavno odbija svojim nastupom, kvočka jedna

najbolje rješenje bilo bi novi referendum i uopće ne ulaziti u to zlo zvano EU!!!!!

Dakle i Bruxelles vidi da imamo nesposobnu, amatersku Vladu. A prvi autogol si je ta Vlada zabila uvođenjem poreza na dividendu. Samo što populisti tipa Linić, Grčić toga nisu svjesni. A zadnji autogol će im biti primjena Poreza na nekretnine. Nakon toga —-> prijevremeni izbori

New Report

Close