Tik-tok širi biznis, njihove nove planove odali su oglasi za posao

Autor: Poslovni.hr , 13. listopad 2022. u 12:47
Foto: Pixabay

Proširili su na e-trgovinu kako bi dodali nove kanale za prihod.

Dok naizgled svaka aplikacija za društvene mreže kopira TikTok, čini se da TikTok sada kopira Amazonov poslovni model, javlja Investitor. Naime, izgleda da TikTok želi stvoriti novu logističku i skladišnu mrežu u Sjedinjenim Državama kako bi podržao svoje napore u e-trgovini, prema nekoliko otvorenih radnih mjesta nedavno objavljenih na njegovoj web stranici za zapošljavanje i LinkedIn stranici.

CNN piše da se, kao i druge društvene mreže, TikTok proširio na e-trgovinu kako bi dodao nove kanale za prihod. Inače, TikTok  nudi opciju kupovine pod nazivom TikTok Shop na odabranim tržištima, uključujući Veliku Britaniju i Indoneziju, koja omogućava kreatorima i trgovcima da prodaju proizvode putem platforme. Također se udružio s Shopifyjem kako bi omogućio kupovinu na ovoj platformi.

No ovim najnovijim oglasima za posao, koje je prvi objavio Axios, čini se da TikTok želi ići korak dalje. Umjesto da jednostavno služi kao platforma za pristup kupcima, TikTok možda želi pružiti logističku podršku kako bi izgradili ono što nazivaju “potpuno novo i bolje iskustvo e-trgovine”.

“Pružajući usluge skladištenja, isporuke i povrata usluga za kupce, naša misija je da pomognemo trgovcima da poboljšaju svoje operativne sposobnosti i efikasnost, da kupcima pružimo zadovoljavajuće iskustvo kupovine i osiguramo brz i održiv rast TikTok Shopa”, navodi kompanija u oglasu za posao.

U jednom oglasu za posao, primjerice, kompanija kaže da traži nekoga tko će “izgraditi novu uslugu od nule” i biti “odgovoran za razvoj poslovanja e-commerce logistike u SAD-u”.

Mnoge od tih novih uloga objavljene su iz Seattlea, koji je ujedno dom prvog Amazonovog korporativnog stožera. Amazonova velika logistička i dostavna mreža pretvorila ga je u centralni alat za brojne trgovce i osigurala da mogu ponuditi širok raspon proizvoda s ubrzanom isporukom.

Glasnogovornik TikToka odbio je precizirati najnovije planove. U izjavi za CNN istaknuo je kako je kompanija “fokusirana na pružanje vrijednog iskustva kupovine u zemljama u kojima se TikTok Shop trenutno nudi širom jugoistočne Azije i Velike Britanije, što uključuje pružanje trgovcima niza proizvoda i opcija isporuke.”

Komentirajte prvi

New Report

Close