Ponovno otkazan sastanak o sukcesiji

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2013. u 21:59
Otvoreno je pitanje mješovitih banaka/M. M./PIXSELL

Nisu riješeni ni svi dugovi ex SFRJ, na računima nedostaje 645 milijuna dolara.

Nakon četiri godine prolongiranja, u Sarajevu je ponovno otkazan dugoočekivani sastanak Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ na kojem se trebalo raspravljati o sukcesiji. Sastanak je otkazao visoki predstavnik Slovenije zbog iznenadnih zdravstvenih problema, a novi datum naknadno će se ugovoriti.  

Na dvodnevnom sastanku trebalo se raspravljati o pitanju 'mješovitih' banaka te pronaći kompromis oko stotina milijuna dolara koji nedostaju na deviznim računima bivše SFRJ. Radi se o novcu na računima kod jugoslavenskih banaka za zajednička ulaganja u inozemstvu. "Ta sredstva su, prema Sporazumu o pitanjima sukcesije na dana 31. ožujka 2001. procijenjena na 645 milijuna dolara", istaknuo je pomoćnik ministra za provođenje sukcesije bivše SFRJ i upravljanje imovinom BiH Zenit Kelić. Budući da se sastanak pripremao četiri godine, u Ministarstvu financija i trezora očekivao se dogovor o rješenjima koja će zemljama nasljednicama biti prihvatljiva te da će doći do kompromisa o gotovo svim pitanjima, rekao je Kelić agenciji Srna.

Na sastanku se trebalo raspravljati o potpunoj implementaciji Sporazuma o sukcesiji koji podrazumijeva sedam aneksa. U Aneksu A, o pokretnoj i nepokretnoj imovini, razgovori nisu ni započeli o pokretnoj imovini dok su u Aneksu B, o konzularnoj i diplomatskoj imovini, napravljeni su pozitivni pomaci. Kelić je objasnio da se po pitanjima financijskih potraživanja i dugovanja (Aneks C) "još nisu riješeni ni svi dugovi" bivše države. Neki novi datum čekat će se i za rješavanje niza pitanja iz Aneksa G (privatno vlasništvo i stečena prava), posebice onom o vraćanju imovine zemljama nasljednicama. Zemlje nasljednice bivše države sporazumno su se obvezale riješiti pitanja sukcesije nakon raspada Jugoslavije, a poštivanje Sporazuma je obveza koju su sve zemlje ugradile u svoje Ustave. "Poštivanje ovog Sporazuma doprinosi jačanju dobrosusjedskih odnosa i pruža trajnu garanciju da će se sva sporna pitanja rješavati poštujući principe međunarodnog prava", zaključio je Zelić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close