Poljski i češki poslodavci u problemu zbog Ukrajinaca koji se pridružuju obrani

Autor: Tomislav Pili , 06. ožujak 2022. u 22:00
Ukrajincima koji se vraćaju neki poljski poslodavci nude nastavak isplaćivanja plaće/Reuters

Do sada se vratilo 80.000 ukrajinskih građana koji rade u susjednim državama.

Poljski i češki poslodavci našli su se u problemu što se tiče radne snage s obzirom da deseci tisuća Ukrajinaca koji rade u tim državama odlaze u domovinu kako bi se uključili u obranu od ruske agresije.

Kako navodi Bloomberg, podaci ukrajinske granične službe pokazuju da se od 24. veljače – kada je započela ruska invazija – u zemlju vratilo više od 80.000 muškaraca kako bi se pridužili postrojbama oružanih snaga i teritorijalne obrane.

Simpatije poslodavaca
Sergej Lunga, 51-godišnji Ukrajinac koji već tri godine radi u jednom skladištu pored Praga kaže kako se vratio u svoje mjesto u zapadnoj Ukrajini blizu granice s Rumunjskom. Njegov poslodavac nije imao ništa protiv njegova odlaska te mu obećao da će ga radno mjesto čekati, kad god se vrati.

Iako poslodavci sa simpatijama gledaju na želju svojih ukrajinskih zaposlenika da se pridruže obrani domovine, njihov odlazak rezultirat će značajnim nedostatkom radne snage u istočnoeuropskim državama gdje Ukrajinci čine znatni dio stranih radnika. To posebno vrijedi za sektore građevinarstva i teretnog prijevoza.

U Poljskoj, najvećem gospodarstvu istočne Europe, više od milijun Ukrajinaca pronašlo je posao u posljednjih osam godina, nakon ruske aneksije Krima. Dobar dio njih popunio je radna mjesta koja su napustili Poljaci emigriravši u zapadne zemlje nakon ulaska Poljske u Europsku uniju 2004. godine.

30

posto ukrajinskih vozača u poljskim prijevozničkim tvrtkama otišlo je u domovinu

Studija poljske središnje banke iz 2020. pokazala je da su ukrajinski radnici doprinijeli ekonomskom rastu Poljske za dodatnih 0,5 posto između 2014. i 2018. godine. U nekim sektorima poljskog gospodarstva ukrajinski su radnici iznimno važni.

Najveća tamošnja udruga cestovnih prijevoznika ističe kako trećina vozača kamiona koji kod poljskih prijevoznika rade u međunarodnom prijevozu potječe iz Ukrajine.

Maciej Wronski, direktor Udruge prijevozničkih i logističkih kompanija, tvrdi kako je između 25 i 30 posto ukrajinskih vozača zatražilo dopust kako bi se vratili u Ukrajinu i uključili u borbu.

“Situacija postaje vrlo ozbiljna”, kaže Wronski dodajući kako odlazak vozača dolazi u trenutku visokih cijena goriva i regulatornih opterećenja. “Suočavamo se s logističkim problemima koji bi mogli imati dodatnog utjecaja na europsko gospodarstvo”, tvrdi Wronski.

Upitan nastavak gradnje
Udruga poljskih građevinara navodi kako je između 20 i 30 posto ukrajinskih radnika napustilo gradilišta od početka ruske invazije. U Češkoj službeno radi oko 200.000 Ukrajinaca, prema podacima tamošnje Gospodarske komore.

Neke kompanije u toj zemlji već su izrazile zabrinutost zbog mogućeg odljeva radnika. Najveća građevinska kompanija u Češkoj, Metrostav, surađuje s podizvođačima koji zapošljavaju na stotine Ukrajinaca. Odlazak velikog broja radnika ugrozit će nastavak radova na nizu projekata u zemlji, kaže glasnogovornik Vojtech Kostiha.

Velika poljska građevinska kompanija Budimex objavila je kako će ukrajinskim zaposlenicima koji su otišli nastaviti isplaćivati plaće i nakon što im istekne plaćeni dopust te je pozvala podizvođače s kojima surađuje da učine isto.

“Želimo ih podržati i nadamo se da će se vratiti”, poručio je glasnogovornik Budimexa Michal Wrzosek. Odlazeći iz Poljske, Ukrajinci nose hranu, odjeću i lijekove.

Najveći distributer farmaceutskih proizvoda u Poljskoj, tvrtka Neuca, već je suočena s povećanom potražnjom za medicinskim materijalom.

Komentirajte prvi

New Report

Close